Svensk julefrokost med hjemmelavet knækbrød og lækkerier fra Lidl “Deluxe”

Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Del på print

Reklame/Annonce for Lidl

Nu er det snart jul! ENDELIG!

Julelys overalt, aftenhygge, duften af klementiner og hjemmebagte godter. Mmh! Alt sammen gode sager. Men noget af det bedste for mig, er altid al den fantastiske julemad, vi skal have at spise. Det er simpelthen ét af årets højdepunkter!

Og her taler jeg om den svenske julefrokost.

Da min far kommer fra det nordlige Skellefteå i Sverige, så har vi altid fået svensk julefrokost d. 23. december. Det er derfor en tradition jeg er vokset op med og som jeg synes I skal lære den at kende. Vi får altid ”knäckebröd”, ”inlaggd sill”, ”sillsallad”, ”köttbullar”, ”julskinka” og ”gravad laks”.

Det minder på mange måder om den danske julefrokost, da der også er masser af brød og sild men det særlige er især juleskinken og den gravede fisk. Og at vi spiser det hele på KNÆKBRØD selvfølgelig. Dét er virkelig noget af det bedste svenskerne har opfundet 😉 Derfor har jeg selvfølgelig lavet en opskrift på et sygt lækkert knækbrød, som passer perfekt til alle slags julepålæg og som er super nemt, og faktisk rigtig sjovt at lave selv. Vi spiser det i hvert fald i store mængder hjemme hos os!

Lidl har her i juleperiodenudvidet deres Deluxe-sortiment med masser af nyeprodukter, som I kan læse meget mere om her. Deluxe er Lidls private label pro

duktserie, som er lidt mere lækker og deluxe. Vi snakker superlækkert kødpålæg, pølser, glögg-marinerede sild, gravad ørred, oste og meget andet! Det er produkter med fokus på god kvalitet for pengene, som gør det rigtig nemt at skabe et fantastisk julefrokostbord til rimelig få dollars.

Så det eneste du behøver at gøre er, at følge opskriften på mit hjemmebagte knækbrød, få handlet en masse lækkerier i Lidl fra Deluxe-serien, så du kan komme i gang med at lave dit helt svenske julefrokost bord derhjemme ☺

Til mit svenske julebord brugte jeg følgende produkter:

 • Deluxe gravad laks
 • Deluxe gravad ørred
 • Deluxe Gløgg-sild
 • Deluxe Black Angus Beef Ham
 • Deluxe Danablu blåskimmelost 60+
 • Deluxe Manuka honning
 • WH Økologisk manitobahvedemel
 • WH Økologisk stenkværnet rugmel

Opskrift på hjemmelavet svensk knækbrød (Tynnbröd)

50g gær

60g smeltet smør

2,5 dl lunkent vand

1 lille tsk. salt

2 tsk. Deluxe Manuka honning

2 dl WH Økologisk manitobahvedemel

4-5 dl WH Økologisk stenkværnet rugmel

Havreklid og hvedeklid til at rulle brødene ud

 

Til at lave dette knækbrød, er det en god idé at have en kagerulle med mønster i, som man slutteligt kører hen over knækbrødene. Det er med til at skabe lufthuller i knækbrødet, så det virker mere sprødt!

 

 1. Start med at smelte smørret, og lad det stå og afkøle lidt.
 2. Opløs gæren i det lunkne vand, og tilsæt salt, honning og det smeltede smør.
 3. Tilsæt al melet, og bland dejen godt sammen til du har en ensartet masse, der ikke klistrer til dine fingre eller skålen. Tilsæt evt. mere mel hvis den klistrer lidt.
 4. Dejen skal ikke æltes mere end et par minutter. Den skal virke blød og som en fast modellervoks.
 5. Lav små klumper af dejen, på størrelse med golf-kugler, eller lidt større hvis du ønsker store knækbrød.
 6. Rul dem tyndt ud med en kagerulle, på et bord drysset med store mængder havreklid og hvedeklid til den ønskede størrelse. De skal være så tynde som muligt, uden at de går i stykker!
 7. Slutteligt bruges en kagerulle med mønster, til at køre hen over alle knækbrødene.
 8. Bages på en alm. bageplade m. bagepapir v. 250 grader i ca. 6-8 minutter, til det begynder at få en brændt farve.
 9. Afkøles på en rist

Om Jon Daniel Edlund

Som du forhåbentlig kan fornemme, så fylder mad rigtig meget i mit liv. Det har en stor betydning for mig og den måde jeg lever på. Mad er nemlig ikke bare benzin, der får motoren til at køre. Det er vejen til velvære, til livsglæde og til samhørighed med andre mennesker. Derfor ser jeg også på maden, som en måde at fortælle historien om mig selv. Hvem jeg er og hvad jeg står for.

Jeg elsker både at bage kager og at spise og leve sundt. To ting der sagtens kan gå hånd i hånd, hvis du spørger mig. Så jeg blander lidt af det hele. Jeg giver plads til det jeg har lyst til, men også til det jeg ved gør kroppen godt.

Mine yndlingsretter er faktisk en ret god kombination af det hele. Hvad er dine?

Mine livretter skifter faktisk hele tiden. Nogle gange er jeg mest til indisk mad, andre gange kan en god grøntsagslasagne eller en skive friskbagt surdejsbrød med smør klare de fleste craving. Mmh! Men én ting jeg aldrig bliver træt af er pizza! Klassisk, italiensk pizza med en sprød, og lidt brændt skorpe. Det holder bare!

Men jeg er virkelig også fan af fermenteret mad såsom surdejsbrød, koreansk kimchi, gærede drikkevarer som øl og kombucha osv. Det er ting som faktisk er nemme at lave, men tilberedningstiden er lang. En forventningsfuld proces, som jeg virkelig elsker!

Vær den første til at skrive en kommentar!


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *