Sværhedsgrad

Sommerlig Jordbærtærte

Jordbærtærte er klart min favorit! Mandelmørdej, blød vaniljecreme, saftig mazarin, mørk chokolade og selvfølgelig friske jordbær.

3
10-12
Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Del på print

Du skal bruge

150g flormelis

45g mandelmel

1 lille tsk salt

145g smør

80g hele æg (ca. 1,5 æg)

275g hvedemel

70g kartoffelmel

30g æggeblomme (til pensling)

7g fløde (til pensling)

 

250 ml sødmælk

75g sukker

35g maizena (majsstivelse)

60g pasteuriserede æggeblommer

1 hel vaniljestang

 

100g smør

75g sukker

75g marcipan

50g mandelmel

1 æg

Lidt salt

Evt. en lille smule Amaretto (valgfrit)

 

100g hakket mørk chokolade

 

En stor bakke friske jordbær

Sådan gør du

Start med at lave din vaniljecreme

Skrab kornene fra vaniljestangen ud. Opvarm mælken med vaniljekorn, vaniljestang og halvdelen af sukkeret. Pisk æggeblommer med den anden halvdel af sukkeret og maizena, til der ikke er flere klumper. Kun 1-2 minutter. Hæld den varme mælk forsigtigt op til æggene, og pisk imens. Hæld nu hele blandingen tilbage i gryden, og kog forsigtigt op under konstant omrøring. Når cremen er begyndt at tykne, så skal du lade cremen koge godt i gennem i 3-4 minutter. Det fjerner maizena-smagen, og samtidigt kan den godt klare at bulderkoge. Men der skal røres konstant, så den ikke brænder på. Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, så der ikke dannes skind, og sæt på køl i minimum 1,5 time.

Når cremen er helt køl og fast, kan den piskes lind og klar til at sprøjte eller fordeles jævnt ud over kagen.

Lav nu din mandel-mørdej

Bland smør, flormelis, mandelmel og salt sammen i en skål. Du kan enten smuldre det med fingrene, eller køre det i en foodprocesser, til det ligner smuldret sand. Tilsæt og æg bland. Tilsæt til sidst mel og kartoffelstivelse og bland. Rør godt rundt til dejen samler sig. Den skal ikke overæltes, blot lige samle sig. Læg dejen på køl i ca. en time. Rul dejen tyndt ud (ca. 2-3 mm) og skær den til, så den passer til din tærteform. Tryk dejen forsigtigt ned i formen, og sørg for den sidder godt rundt i hele kanten. Brug gerne en perforeret tærteform. Hvis ikke du har en perforeret tærtering, skal du huske at smøre din form med lidt smør og mel samt, prikke huller i bunden og blind-bage den med bagepapir og tørrede ris eller bønner. Læg de ubagte minitærter på frys i ca. 20 minutter før de skal bages.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Lav din frangipane imens

Sørg for smørret er blødt, og at æggene er v. stuetemperatur. Bland sukker, mandelmel, fintrevet marcipan, smør og salt sammen i en skål, til det lige er blandet sammen. Tilsæt ægget til sidst, og vend det sammen lige så dejen samler sig.

Bag dine tærter på en perforeret metal bageplade, eller bare en almindelige bageplade m. bagepapir i ovnen i ca. 15 minutter, eller til dejen LIGE begynder at se dejligt lysebrun og karamelliseret ud. Ta tærterne ud af lad dem stå i 5 minutter og afkøle lidt. Fjern dem fra formene, og pensl ydersiden af tærterne med din æggeblomme/fløde blanding. Det giver en vildt flot farve og “shine” til dine tærter. Men kan udelades 🙂 Fordel din frangipane i bunden af dine tærter, og bag videre i 5-7 minutter, til de ser lysebrune og bagte ud.

Ligeså snart tærterne kommer ud af ovnen, kan du fordele den mørke hakkede chokolade udover kagen, så det smelter af sig selv og fordeler sig i et jævnt og tyndt lag udover kagen. Afkøl nu kagen helt.


Fordel vaniljecremen ovenpå den afkølede tærte. Jo mere jo bedre! Og skær jordbærrene fint ud, og arrangér dem som du har lyst til oven på kagen. Jeg kan godt lide at lade den grønne jordbær-stilk blive. Den grønne farve er rigtig flot, og kan sagtens spises. Alternativt, pynt med citronmelisse eller skovsyre blade 🙂

 

Nyd kagen med venner og familie – og GOD SOMMER!

Vær den første til at skrive en kommentar!


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *