Sværhedsgrad

Fastelavnsboller m. kardemomme, remonce, vaniljecreme og mørk chokolade

Klassiske bløde og lækre fastelavnsboller m. vanilje, remonce og mørk chokolade. Mmmmhguf!

2,5 time
12-14 stk
Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Del på print

Du skal bruge

Gærdej

20g gær

125 ml sødmælk

2 hele æg

60g sukker

1 tsk stødt kardemomme

1 lille tsk salt

ca. 550g hvedemel

120g smør, stuetempereret

 

Remonce

120g marcipan

100g smør, stuetempereret

100g sukker

 

Vaniljecreme
500 ml sødmælk

1 hel vaniljestang

6 hele æggeblommer

90g sukker

50g hvedemel

 

Mørk chokolade ganache

100 ml fløde

1 spsk glucosesirup (kan undlades)

140g mørk chokolade

25g smør (stuetempereret)

Sådan gør du

Opløs gæren i sødmælken. Tilsæt æg, sukker og kardemomme og bland det hele sammen. Tilsæt hvedemel (men gem en lille smule, det er ikke sikkert du skal bruge det hele – meltyper kan variere) og salt, og ælt dejen på din røremaskine i ca. 10-15 minutter v. lav hastighed. Dejen skal virke glat og elastisk. Tryk forsigtigt på dejen. Den skal gerne føles blød og som modellervoks, uden at den klistrer til dine fingre, når du trykker på den. Hvis den klistrer, tilsættes det resterende hvedemel og æltes ind i dejen.

Tilsæt nu smørret i små tern, mens dejen ælter videre i 5-6 minutter. Dejen skal igen virke glat og elastisk, og må gerne virke en smule fugtig. Lad dejen hvile tildækket i 1 time. Lav din remonce og din vaniljecreme imens.

Remonce

Bland alle ingredienserne sammen i en skål, til en ensartet masse. Det er en god idé at bruge fingrene. Læg remoncen i en sprøjtepose uden tyl.

Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud på et skærebræt. Brug 1/2 af sukkeret, og massér vaniljekornene ud i sukkeret med bagsiden af en kniv. Opvarm mælken i en gryde, og tilsæt vaniljesukker og vaniljestang. Pisk samtidigt æggeblommer, den anden 1/2 af sukkeret og hvedemel sammen i en skål, til der ikke er flere klumper i. Når mælken er ved at ryge, hældes den forsigtigt op til æggeblommerne mens der piskes. Hæld nu hele blandingen tilbage i gryden, og lad cremen koge op mens du pisker konstant. Når cremen koger og er tyknet, skal den koge igennem i minimum 2 minutter. Hæld cremen op i en skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, så der ikke dannes “skind”, og lad den stå på køl (evt. fryser) i 1-2 timer. Cremen piskes op og hældes på sprøjtepose før brug.

Efter en time, når dejen er færdighvilet, rulles den ud i en stor rektangel på et bord, som er let drysset med mel. Dejen skal være ca. 0,5-1 cm i tykkelsen. Her kan du følge linket øverst til venstre på siden her, og følge med i min “how-to fastelavnsbolle” video, som ligger under mine “højdepunkter” på min instagram profil – her viser jeg hvordan jeg fylder og lukker fastelavnsbollen.

Skær dejen ud i firkanter som er ca. 12×12 cm (eller lidt større, hvis du synes) og sprøjt en lille “fuglerede” af remoncefyldet ud i midten af din firkantede dej. Fyld “fuglereden” med ca. 1-2 spsk vaniljecreme, og luk fastelavnsbollerne ved at folde enderne ind over midten. Se “how-to fastelavnsbolle” på min instagram profil, hvor jeg viser præcis hvordan du lukker dem.

Lad bollerne efterhæve i ca. 45 minutter og pensl dem med æg, før de bages i ovnen i ca. 14-16 minutter til gyldenbrune v. 180 grader varmluft.

Mens bollerne køler ned, laves din chokoladeganache

Opvarm fløden (og evt. glucosesirup) til det lige begynder at koge, og hæld det over din chokolade. Lad stå i 2 minutter. Rør nu forsigtigt rundt i skålen med en dejskraber, til al chokoladen er smeltet og din ganache er blank. Tilsæt det stuetempererede smør, og vend det i, til det er helt opløst.

Når bollerne af kølet af, kan de forsigtigt dyppes ned i chokolade ganachen. Igen, følg med på min instagram profil “how-to fastelavnsbolle” for at se præcist hvordan!.

Drys slutteligt med mandelflager eller andet valgfri topping!

 

 

22 Comments

 1. Hej.
  De ser virkelig fine og lækre ud – dem skal jeg prøve 👍
  Kan man bage dem dagen før (hvis man vil overraske kollegaerne, og ikke lige rumme at stå op kl 4 for at bage)? Hvis man kan, skal man så vente med chokoladeganachen til den dag hvor de skal serveres?
  Vh Tina

  • Hej Tina. Det er jeg glad for at høre! Tak 🙂 Og JA! Det kan du sagtens 🙂

 2. Kan man lave vaniljecremen dagen før?

  • Hej Anne! Ja det kan du sagtens 🙂 Den kan opbevares på køl i flere dage!

 3. Hej Jon, dem skal jeg prøve at bage! Kan man fryse fastelavnsboller er ned?

  • Hej Kathrine! Ja det kan du sagtens 🙂 De holder sig både i fryseren bagte, og ubagte. De kan tages ud og stilles direkte i ovnen!

 4. Hej Jon.
  Din opskrift på fastelavnsboller er vildt lækre! 🙋🏼‍♀️ Hvis man nu har en rest af chokoladeganachen, kan man så fryse det ned? Eller hvad anbefaler du, at det kan bruges til? 😊
  Mvh. Anne

  • Hmm. Du kan godt gemme den på køl i 4-5 dage, og så varme den op igen. Men siden den er flødebaseret, er holdbarheden begrænset. Opløs den i med noget varm mælk, og så kan du have til hjemmelavet varm chokolade! 🙂 Bare en idé? 😉

 5. Hej Jon, hvordan før man med gærdejen når man ikke har en køkkenmaskine men kun en håndmixer med rørepinde. Ælte i hånden? Og hvordan så med smørret?

  • Ja, hvis du ikke har en røremaskine så er alternativet at du ælter i hånden 🙂 Og smørret skal selvfølgelig også æltes i – fulstænsig samme fremgangsmåde. Men det tager nok lidt længere tid at ælte dejen i hånden end på maskine 🙂 Men det gir skuller-muller! Go fornøjelse :-)!!!

 6. Hej Jon.
  Hvordan opbevares fastelavnsbollerne bedst, hvis de først skal spises dagen efter? Er det på køl, frys, på spisebordet i en pose eller lufttæt beholder mm?

  • Hejsa! De opbevares bedst i en pose eller lufttæt beholder fremme på bordet 🙂

 7. Hej Jon –
  Jeg er ved at bage de her lækre fastelavnsboller – men de skal først bruges tirsdag, så har tænkt mig at fryse dem ned her efter hævningen. Men når nu de skal bages tirsdag, er det så uden optøning og i så fald hvor længe ?

  • Fedt! Det lyder lækkert og helt fint du fryser dem ned inden bagning. Jeg ved ikke hvor længe de er om at tø op – det må du selv finde ud af. Bare sørg for de virkede bløde og optøede før du bager dem 🙂 God fornøjelse !!

 8. Hej. Skal mælken håndvarmes og så opløse gæren heri?
  Glæder mig til at prøve, har aldrig lavet fastelavns boller før 🤗

  • hejsa! Det behøver du ikke. Men hævetiden går lidt hurtigere hvis mælken er lunken self 🙂

 9. Hej
  Kan man skifte mælkeprodukter ud med mælkefri produkter? Jeg skal arbejde udenom en mælkeallergi 😅

  • Hey! Jeg har ikke selv prøvet – men det tænker jeg da sagtens du kan! 🙂

 10. Kan man lade dejen kodhæve natten over i køleskabet?
  Og hvis man fryser dem ubagte ned. Skal de så tø op inden bagning, synes der står at de kan bages direkte fra fryseren, men du skriver i en anden kommentar at de skal være bløde inden de kommer i ovnen 🙂

  • ja du kan sagtens lade dejen koldhæve! Det gør kun noget godt 🙂

   Det må være en fejl! De skal tø op og hæve lidt inden du bager dem – de må ikke bages direkte fra frys 🙂

 11. Når man laver ganach’en, kan den så holde sig på køl til dagen efter? Altså hvis man vælger ikke at dyppe alle fastelavnsbollerne med det samme – spurgte nybegynderen 😅

  • Ja da sagtens. Men den bliver helt fast når den køles ned – så du skal bare varme den op igen når den skal bruges 🙂


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *