Sværhedsgrad

Minitærte med citron og passion

En verdensklassiker. Sprød mørdejsbund og syrligt eksotisk fyld, toppet med en sød marengs. 

1 time og 30 minutter
8 minitærter
Del på facebook
Del på twitter
Del på email
Del på print

Du skal bruge

  • 150g flormelis
  • 45g mandelmel
  • 1 lille tsk salt
  • 145g smør
  • 80g hele æg (ca. 1,5 æg)
  • 275g hvedemel
  • 70g kartoffelmel
  • Til pensling
  • 30g æggeblomme
  • 7g fløde
  • 4 store øko citroner
  • 4 passionsfrugter (eller 2 spiseskeer frysetørret passionspulver)
  • 220g sukker
  • 3 hele æg
  • 80g smør
  • 1 blad husblas
  • 240g sukker
  • 70g glucosesirup
  • 150g æggehvider
  • Evt. skovsyre til pynt

Sådan gør du

Bland smør, flormelis, mandelmel og salt sammen i en skål. Du kan enten smuldre det med fingrene, eller køre det i en foodprocesser, til det ligner smuldret sand. Tilsæt æg og bland. Tilsæt til sidst mel og kartoffelstivelse og bland. Rør godt rundt til dejen samler sig. Læg dejen på køl i ca. en time. Rul dejen tyndt ud og udstik passende former til din tærteform. Tryk dejen forsigtigt ned i formen, og sørg for den sidder godt rundt i hele kanten. Læg de ubagte minitærter på frys i ca. 20 minutter før de skal bages.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Placer dem på en smurt perforeret bageplade af metal, som giver det bedste resultat. Ellers kan en bageplade beklædt med bagepapir også benyttes, men så skal du huske at prikke hul med en gaffel i tærtebunden!

Bag tærtebundene i ovnen i ca. 20 minutter, eller til dejen ser dejligt lysebrun og karamelliseret ud. Ta tærterne ud af lad dem stå i 5 minutter og afkøle lidt. Fjern dem fra formene, og pensl tærterne både udenpå og indeni med ægggeblomme/fløde blandingen, og bag tærterne igen i 5-7 minutter og lad den afkøle helt.

Nu skal du lave din citron- og passionscurd.

Riv skallen af citronerne, og pres al saften ud i en skål. Skær passionsfrugterne over på midten, og pres al saften ud igennem en si. Kernerne skal ikke bruges.

Hæld citronsaft, citronskal og passionsjuice op i en lille gryde sammen med æg og sukker, pisk det hele godt sammen med et piskeris, og tænd for blusset på middelvarme. Læg husblas i blød i kold vand imens.

Det er vigtigt at du rører konstant i curden, mens den langsomt varmer op og tykner. Det tager ca. 5-8 minutter. Det må ikke blive for varmt og brænde på i bunden (så tilberedes æggene og bliver til røræg, og det kan ikke reddes!).

Lige så snart curden er begyndt at tykne, må du gerne skrue lidt op for varmen, mens du stadig rører i den. Nu må den gerne småsimre i 2-3 minutter. Tilsæt det udblødte husblas og pisk godt rundt.
Fjern curden fra varmen, tilsæt smørret, og vend rundt til det er helt opløst og curden er dejligt blank og cremet.

Hæld curden op i en ny skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, og stil det på køl i ca. 15 minutter.

Når curden er faldet lidt i temperatur, fordeles den i tærteformene. Tærterne kan nu stilles på køl i ca. 1 time. for at curden kan sætte sig ordentligt. Men ikke længere, da nedkølingen også gør at tærten mister noget af sin sprødhed.

Lav nu din italienske marengs.

Hæld 200g sukker og glucosesirup op i en gryde, med ca. 0,5-1 dl vand og kog siruppen op til 120 grader.

Når siruppen er ved at være omkring 100 grader, piskes æggehviderne stive, med de resterende 40 gram sukker, som tilsættes æggehviderne forsigtigt mens der piskes. Lige så snart siruppen rammer de 120 grader, hældes den forsigtigt op i æggehviderne, mens der piskes konstant. Pisk nu videre ved max. hastighed, i ca. 7-8 minutter, til marengsen er faldet i temperatur og ser blank og fast ud. Din marengs er nu klar til at blive sprøjtet oven på kagerne!

Fordel din marengs oven på tærten, og brænd den med en gasbrænder, og pynt slutteligt med lidt skovsyre. Et voilá!

Tip: Du bestemmer selv hvilken sprøjteteknik og tyl du ønsker at bruge. Jeg kan godt lide at bruge en klassisk rund tyl, men du kan også bruge en stjernetyl, en st. honoré eller prøve at dyppe tærten ned i marengsen et par gange, og langsomt trække den op. Så dannes der automatisk en spids “hat” oven på tærten. Det er også skide flot!

4 Comments

  1. Hvilken tærte forms størrelse bruger du og hvad hedder formene? 🙂

    • Mine tærte forme er fra Silikomart. Størrelsen er 8 cm i diameter. Men du kan jo bruge alle størrelser 🙂

  2. De ser super gode ud! Dem vil jeg absolut give mig i kast med og servere til min fødselsdag.
    Jeg studser dog over sætning 3 i opskriften, “Tilsæt og æg bland. ” det er som om der mangler et ord foran ‘og’. Kan du hjælpe mig her? 🙂

    • Spændende! Glæder mig til at høre om det. Og god fornøjelse! De bliver sikkert et hit 😉
      Der skulle bare byttes rundt. Tilsæt æg og bland 🙂


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *