Kringle med safran og remonce
Sværhedsgrad
Fun facts
OBS! OPSKRIFTEN GIVER DEJ OG FYLD NOK TIL 2 KRINGLER!
Kringle med safran eller “safranslängd” er noget man har overalt i Sverige, som jeg er vokset op med og bare ELSKER! Den bløde, snaskede og sygt lækre gærdej som er fyldt med alt muligt godt. Det er bare en all-time klassisk god kage, som faktisk ikke tager særlig lang tid at lave selv! Jeg ELSKER det!
Du skal bruge
50g gær (eller 25g gær og 75g aktiv surdej)
3 æg
60g sukker
1 dl mælk
0,5g safran
1 lille tsk salt
180g smør (stuetemperatur)
ca. 600-625g hvedemel
+ 1 æg til pensling
Remonce
100g marcipan
125g smør (stuetemperatur)
100g sukker
1 stor spsk hvedemel
Fyld og topping
Rosiner (valgfrit)
Tynde skiver af æble
Mandelflager
Perlesukker
Sådan gør du
Hæld mælken i en gryde og opvarm det langsomt sammen med sukker og safran. Det skal gerne være lillefinger lunt, lige så sukkeret bliver opløst. Rør rundt og lad det stå og trække i 5 minutter. Hæld æggene op i en skål eller i din røremaskine, og tilsæt mælkeblandingen. Rør godt rundt, tilsæt gær og bland til det er opløst. Tilsæt nu salt og størstedelen af melet, og ælt dejen i 5 minutter. Skær det stuetempererede smør ud i små tern, og tilsæt det til dejen sammen med det resterende hvedemel og ælt videre i 5 minutter til du har en glat, blank og en smule klistret dej. Lad dejen hvile i 45 minutter.
Lav din remonce imens. Riv marcipanen fint, og bland det sammen stuetempereret smør, sukker og mel til en ensartet konsistens. Det kan være en fordel at lægge remonce i en sprøjtepose, for at fordele den jævnt på kagen, men du kan også sagtens bruge en spatel eller en ske.
Når dejen er hævet, skæres den i 2 lige store klumper så du har til 2 kringler. Rul klumpen ud til en stor rektangel på et bord drysset med lidt mel. Når dejen begynder at blive tynd, ville det være en fordel at rulle det sidste af dejen, direkte på et stykke bagepapir, så den er nemmere at flytte rundt! Du bestemmer selv størrelsen/længden på din kringle. Forsøg at rulle den lidt tyndere ude i siderne, for det er siderne som skal flettes ind over hinanden, og derfor undgår man at få for meget dej når man fletter den ind over sig selv.
Fordel remoncen og fyldet i den miderste tredjedel af dejen, og skær brede strimler i dejen på begge sider af fyldet. Luk enden først, og begynd at flette kagen skiftevis højre og venstre, og tryk forsigtigt til. Når hele kagen er flettet, kan du give den nogle jævne tryk over det hele med en flad hånd. Lad den efterhæve i 45 minutter og tænd ovnen på 210 grader alm ovn imens.
Pensl med æg, drys med perlesukker og mandelflager og bag den i ovnen i ca. 12-14 minutter til den ser flot gyldenbrun og bagt ud. Afkøl og spis med det samme!
Jeg skaber fortryllende
Events og kurser
Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.
10 comments
Kan ikke skaffe safran, kan den laves uden?
Kan æbler undlades?
Du har glemt at skrive hvor meget salt under indholdsfortegnelsen. Er det halv eller hel tsk salt? Knivspids?
Kan man fryse fx den ene kringle ned og så bager den en anden dag eller tror du helst at den skal være bagt før man fryser den ned?
Kan man ikke bruge lidt gurkemeje, istedet for safran..for øvrigt en drønlækker dej,at arbejde med