Spicy ramen aka. nudelsuppe
Sværhedsgrad
Fun facts
Den her ramen er min total yndlings opskrift, som er både cremet, spicy, fyldig og bare vildt lækker! Det er en opskrift som min storesøster præsenterede for mig, som kommer fra en svensk madblogger, som har det fra en japansk ramen kogebog. Så… inspirationen er vandret langvejs fra – og her får i mit bud på den! Den er simpelthen genial.
Opskriften består af en ramen-base på hvidløg, tahin, gochujang og en masse andet. Det er faktisk udgangspunktet for retten, og når du har lavet det (lav evt kæmpe portion, du kan bare gange den op!) og så kan den gemmes på køl i flere måneder! Jeg har lige brugt min sidste portion, og den var over 6 måneder gammel og stadig super. Bare sørg for det er i en ren og lufttæt beholder.
Det som er så nice ved ramen, er at ALT kan bruges i retten! Grøntsager, kød, æg, nudler. Du kan bruge hvad du har, men jeg viser også herunder hvad jeg godt kan lide. Pointen er bare, du kan bruge næsten alt!
Du skal bruge
Ramen base
15-20 hele fed hvidløg
0,5-0,75 dl smagsneutral olie (solsikke, vindruekerne)
2 dl gochujang (En koreansk chilipasta – fås bl.a. i asiatiske supermarkeder)
3 dl tahin
0,75 dl risvinseddike
2 dl soya
3 spsk fish sauce
3 spsk sesamolie
Topping til selve suppen
1,5-2 liter varm grøntsags- eller hønsebouillon
Ramen nudler, fx boghvedenudler (eller hvad du end selv synes – yumyum nudler fungerer også fremragende)
Stegt tofu eller tynde skiver af en slags kød anden
Et blødkogt æg
Dampede grøntsager, fx broccolini
Friske bønnespirer
Lidt rå, tørrede eller stegte svampe, fx enoki-svampe
Evt. lidt karse, tang-chips, ekstra chili, lidt sesamfrø.
Sådan gør du
Pil alle hvidløgene og hak dem fint. Steg dem på en pande med den smagsneutrale olie v. lav varme i 20-25 minutter – det skal “sizzle” en smule og hvidløgene må gerne dufte kraftigt og brune en smule. Hvis de ikke har fået farve, så skal de bare have lidt længere tid.
Tilsæt alle de resterende ingredienser til panden og bland det godt sammen. Lad det småsimre i ca. 10 minutter. Din ramen base er nu klar! Lad den køle helt ned og opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet. Den holder sig i mange måneder!
Når du vil lave selve retten, tager du og koger vand i en gryde og tilsætter din bouillon. Du skal bruge 0mkring 0,4-0,5 l bouillon pr person. Forbered æg, tofu, grøntsager, kog nudlerne som anvist på pakken – og så anretter du:
Snup en stor ramen skål og ta’ 2 store spsk af din krydrede ramen base i skålen og hæld bouillon over. Rør det grundigt sa
mmen og smag på det. Jo mere bouillon du bruger, jo tyndere og mildere bliver suppen. Så smag til og lav den som du synes! Den skal gerne være lidt cremet og spicy. Læg nudlerne ned i suppen, sammen med æg, grøntsager og top evt med karse, tangchips eller lignende. Spis med spisepinde og drik suppen fra skålen!
Tips til retten:
Skær tofuen ud i tern eller aflange skiver og steg det i ca 3-4 spsk soya og 1-2 tsk brun farinsukker på en pande i 10-12 minutter v. mellemhøj varme til det karamelliserer og soyaen er kogt ud.
Når æggene er kogt og pillede, lægges de i en skål med soya i minimum 30 minutter før de skæres over, og lægges i din ramen skål. Det giver god smag!
Jeg skaber fortryllende
Events og kurser
Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.
6 comments
Kan man slippe afsted med at bruge pulver eller bouillonterninger til suppen, fremfor selv at lave en fra bunden, nu der er så mange krydderier og smage deri?
Sagtens! Det gør jeg også selv 😎💪
Hej Jon.
Jeg forsøgte mig med din opskrift på Ramen base.
Det blev helt fantastisk, men jeg lod basen små simre mere end de 10 min og jeg syntes den gik fra at være ‘blød’ og lækker, til at skille ad.
Det sås tydeligt, da den så kom i suppen, det så lidt uappetitligt ud, til trods det smagte helt fantastisk godt.
Har du været udsat for noget lignende? Til vi skal servere det næste gang for gæster, må det gerne se helt lækkert ud 🙂
vh Per
Hey Per! Dejligt du kan lide den!
Jeg tror jeg ville prøve at blende den med en stavblender når den er færdig. Så får du en lækker cremet base, der ikke ser “skilt” ud 🙂
god fornøjelse!
Hej Jon. Det vil jeg prøve, mange tak. Det var virkelig en fantastisk base.
Vi er nybegyndere i andet end frikadeller, karbonader, alm. kylling og meget andet klassisk, så fedt med spice inspiration.
tak
vh Per
Hej Jon.
Jeg prøvede at blende det, som du anbefalede. Det var lige det der skulle til. En fantastisk base. TAK
vh Per