Semlor – svenske fastelavnsboller
FUN FACTS
Opskriften er på 12-14 fastelavns boller i alt. Du kan sagtens fryse bollerne ned, de smager også super super godt som de er, eller blot lave halv portion 🙂
DU SKAL BRUGE
Bolledej:
3 dl let- eller sødmælk
40g gær
750-800g hvedemel
2 hele æg
2 tsk stødt kardemomme
200g smør, stuetempereret
140g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 t sk salt
Mandel-fyld:
200g marcipan
200g mandelmel
150g finthakkede mandler (eller 150g ekstra mandelmel)
100g flormelis
1 lille tsk salt
2 tsk vaniljesukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 2-2,5 dl let- eller sødmælk
Indmaden af de færdigbagte boller
Nødde-praliné:
50g mandler
50g hasselnødder
125g flormelis
Flødeskum
3-4 dl fløde
SÅDAN GØR DU
Bolledejen
Brug en stor røreskål og opløs gæren i mælken heri, og hæld ca. halvdelen af melet (måske en smule mere) i dejen, og ælt det sammen til en fast og glat dej. Tager ca. 2-3 minutter.
Hæld de resterende ingredienser i dejen og ælt den godt igennem i minimum 10 minutter. Dejen skal være glat og virke elastisk. Brug evt. en røremaskine. Lad den hvile tildækket i ca. 20 minutter.
Del dejen i ca. ca. 14-16 lige store boller, ca. 75g stk og form dem helt runde. Brug dine håndflader, og tryk dejen grundigt ned mod bordpladen, mens du laver cirkulære bevægelser med hånden. Forestil dig at du skal gøre dej-klumpen rund, ligesom du har en helt rund hoppebold under håndfladen, og lad din hånd forme sig som en rund kugle, mens du gradvist trykker mindre og mindre ned mod bordpladen.
Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve overdækket til næsten dobbelt størrelse i ca. 1,5-2 timer.
Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn, pensl bollerne med æg, og bag midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er blevet gyldenbrune. Afkøl på en rist.
Mandelfyld
Bland marcipan, mandelmel, flormelis, vaniljesukker, salt, kardemomme og de finthakkede mandler i en stor skål, og ælt det hele godt sammen. Mandel-massen kan nu opbevares på køl i en lufttæt beholder i 2-3 uger.
Når mandelfyldet skal bruges til servering, hældes der en lille smule mælk samt det inderste af bollerne, som er udhulet, ned i mandelfyldet og æltes godt sammen, så det har en fast men tyktflydende konsistens.
Nøddepraliné
Hæld nødder og flormelis op i en gryde v. middel-høj varme.
Lad sukkeret smelte mens du rører konstant i gryden, så det ikke brænder på. Sukkeret skal lige akkurat smelte.
Når sukkeret er smeltet og det ligner brændte mandler, hældes massen ud på en stykke bagepapir, og lad det afkøle helt.
Hæld massen op i en food-processer, og blend massen indtil det bliver helt tyktflydende og bliver til en “nødde-pasta” aka. nødde-praliné! Det tager ca. 10 minutter, og du skal måske bruge en dejskraber til at skrabe det ned fra siderne et par gange undervejs. Men vær tålmodig, det skal nok lykkes!
Hæld på en sprøjtepose – kan opbevares i flere uger på køl.
Samling af kagerne
Skær toppen af bollerne, så du får en “hat”. Rund, firkant eller trekantet, du bestemmer selv!
Udhul det inderste af bollen, og bland det i mandelfyldet (se opskrift “mandelfyld”).
Brug en sprøjtepose, og fordel mandelfyldet ind i bollen, så du har et “hul” midten, hvor du kan fylde med nøddepraliné.
Brug en sprøjtepose, og fordel din nøddepraliné i midten af bollen.
Pisk fløden og sprøjt et flot mønster ovenpå bollen, læg låget ovenpå og drys fint med sigtet flormelis og servér!
0 kommentarer