Brunsviger

2,5 time
12-15 stk

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Dejen

400 ml mælk

40g gær (eller 25g gær og 80g surdej)

2 hele æg

1 lille tsk kardemomme (kan undlades)

100g sukker

1 god tsk salt

110g smør (stuetempereret)

800-825g hvedemel

Snask

275g smør

300g brun farin (du kan erstatte 100g brun farin med mørk muscovado sukker, for en mere intenst og lækker karamel-smag)

0,5 dl fløde

Et lille nip salt

Sådan gør du

Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker, æg og kardemomme. Rør det godt rundt, og tilsæt al melet. Ælt dejen på maskine i ca. 10 eller i hånden hvis du ikke har en maskine, men det kan tage lidt længere tid. Dejen skal virke glat, blank og elastisk. Tilsæt salt og blød smør, og ælt videre i 4-5 minutter til dejen er lækker elastisk, og let klistret. Lad dejen hæve tildækket i en skål i ca. 60 minutter. Du kan også koldhæve dejen i en lukket beholder natten over – så bliver dejen virkelig lækker og fremhæver smagen!

I mellemtiden laver du dit “snaske” fyld.

Smelt smør, brun farin og evt. mørk muscovado sukker i en gryde. Når det er smeltet, rører du rundt til det samler sig til en ensartet konsistens. Det må gerne lige komme op og koge. Tilsæt fløde og salt, rør rundt, og stil til side. Lad det afkøle til stuetemperatur.

Når dejen er færdighævet, foldes den tyndt ud på en bradepande m. bagepapir. Brug fingerspidserne til at strække dejen helt ud, til den er ca. 1-1,5 cm tyk og måler ca. 25×40 cm. Tryk en masse huller i dejen med dine fingerspidser, og hæld nu din afkølede “snask” udover det hele. Tryk nu igen en masse huller ned i dejen, så snasket fordeler sig godt i hullerne. Hvis du bruger begge hænder, så tryk dine fingre ned i dejen ca 6-7 gange.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft og bag kagen i ca 20-25 minutter, til den ser lysebrun og bagt ud.

Afkøl og server.

Tænd ovnen på

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.