Kardemommesnurrer

4-5 timer
ca. 20-25 stk

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Fordej 

30g gær (eller 15g gær og 75g aktiv surdej)

500 ml mælk

600g hvedemel

Selve dejen 

180g smør

180g æg (3 store)

130g sukker

80g fintrevet marcipan

2 tsk havsalt

3 tsk friskstødt kardemomme

1 tsk vaniljepulver

ca. 600-650g hvedemel

Remonce-fyld

350g smør (stuetempereret)

200g sukker

100g rørsukker

100g marcipan

3 tsk friskstødt kardemomme

2 spsk hvedemel

Sukkersirup + topping:
100g vand

75g sukker

+ 2 tsk friskstødt kardemomme blandet med 50g sukker til at drysse på toppen

Fun facts

Idéen med at lave en fordej, er inspireret af et bageri i sverige der hedder “Saltå Kvarn” hvor de laver nogle HELT FANTASTISKE bullar. (Det hedder det på svensk). Og her bruger de “fordej” teknikken. Man lader melet ligge og absorbere væske, og koldhæve natten inden man bager dem. Det øger saftigheden i brødet, og fremme holdbarheden så de ikke bliver tørre! Det er en kæmpe fordel. Bagværk tager tid. Men GODT bagværk tager GOD tid. Husk det!

Sådan gør du

Aftenen før – fordej:

Opløs gær (og evt. surdej) i mælken, og tilsæt al hvedemelet. Rør grundigt rundt, til al melet er fugtigt og du har en fast, kold havregrød. Lad den hvile tildækket på køl i minimum 12 timer (men kan sagtens holde sig 1-3 døgn, hvis du først vil bage senere)

Ta’ smør og æg ud af køleren, så det er stuetempereret til når du skal bruge det dagen efter.

Dag 2:

Hæld fordejen op i en røreskål, tilsæt sukker, æg, revet marcipan, kardemomme, salt, vaniljesukker og bland det sammen i 1-2 minutter. Tilsæt hvedemelet gradvist, mens du ælter dejen på maskine i 8-10 minutter. Du kan også ælte i hånden. Tilsæt nu smørret, mens dejen ælter videre i 2-3 minutter. Dejen skal gerne virke glat, blank og elastisk. Når du trykker fingrene forsigtigt ned i dejen, skal den LIGE akkurat slippe fingrene, men virker en smule klistret. Lad dejen hvile i 45 minutter fremme på køkkenbordet, men hvis du har tid, så sæt den på køl i 2-3 timer. Når du lader den langtidshvile på køl, bliver dejen nemlig kold og nemmere at arbejde med, så du får flottere snurrer til sidst.

Lav din remonce imens

Pisk alle ingredienserne sammen (vigtigt at smørret er stuetempereret) til du har en ensartet masse. Stil til side.

Når dejen har hvilet færdig, rulles den ud til en stor rektangel som er ca. 40×80 cm og 0,5 cm i tykkelsen. Brug evt. lidt mel og stræk også lidt i dejen, så du sikrer dig den ikke klistrer til bordpladen. Fordel remoncen på 2/3 af dejen i et jævnt tyndt lag, og fold den sidste 1/3 del af dejen ind over midten, så det dækker halvdelen af laget med remonce, og fold nu igen den remonce-dækkede del, ind over de to andre lag, så du har 3 lag dej, og 2 lag remonce. Rul dejen lidt ud, så den er ca. 1,5-2 cm i tykkelsen, men stadig har en rektangel form. Skær nu ca. 1,5-2 cm brede strimler af dejen, og stræk lidt i dejen så du får en lang strimmel. Hold fast i den ene ende, og brug din håndflade til at sno dejen så den får et spiral-mønster. Sno den lange strimmel rundt om dine fingre 2-3 gange, og fold den ind under sig selv for at lukke den. Læg snurrene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 1,5-2 timer. De kan også holdkæve på køl, tildækket til dagen efter. Du kan også fryse dem før de bages – men jeg vil hellere fryse dem EFTER de er bagt 🙂 Pensl med sammenpisket æg og bag i ovnen v. 200 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, til de ser brune og færdigbagte ud. SE EVT. VIDEO UNDER HØJDEPUNKTER (Kanelsnurrer) PÅ MIN INSTAGRAM @JONDANIELEDLUND – DER VISER JEG HVORDAN MAN SNURRER 🙂 

Sukkersirup

Mens de bager, laves sukkersiruppen. Det er ikke nødvendigt, men de giver et super flot shine til dine snurrer, og øger holdbarheden, hvis du pensler dem LIGE når du kommer ud af ovnen!

Varm sukker og vand op i en lille gryde, til al sukkeret er opløst. Pensl snurrene med den afkølede sukkersirup, lige når de kommer ud af ovnen og drys med sukker + friskstødt kardemomme.

De færdigbagte snurrer kan sagtens fryses og tøs op i mikroovn, eller et par timer før de skal spises. 

Du kan også fryse de ubagte snurrer, lige så snart du har “snurret” dem. Så skal de bare tø op, og stå fremme på køkkenbordet et par timer, før de bages.

8 kommentarer til “Kardemommesnurrer”

 1. Tror du det er muligt at undlade eller erstatte marcipan med noget andet?
  Glæder mig til at bage dem 😉

 2. Du kan godt erstatte det med lidt mandelmel. Men undlad du det bare hvis du ikke bryder dig om det 🙂

 3. Hvis man fryser snurrerne efter de er bagt (eller nogen af dem, for man skal selvfølgelig lige smage), er det så bedst at gøre før eller efter pensling med siruppen? Har du prøvet begge dele? Tænker bare om det kan have betydning for, hvordan de bliver, når de tør op og genopvarmes. Det kan også være, det ikke har nogen betydning – det var bare en tanke 🙂

  Tak for altid gode og detaljerede opskrifter, jeg bruger dem flittigt!

 4. Hey! Dejligt at høre! 😍👌🏼

  Du kan sagtens fryse dem efter de er penslet :-)siruppen skal nemlig helst på lige efter de kommer ud af ovnen.

 5. Yes det kan du godt 🙂 Du får ikke samme smagsresultat – men det kan godt fungere alligevel 🙂

 6. Mht kardemommen (første gang jeg skal bruge det frisk) Kan du uddybe lidt? Rister du din? Tager du dem ud af de grønne skaller og så morter/ blender? er det så 3,5 tsk kardemomme når de er pulveriseret? Eller som friske? 🙂

 7. Hej Line. Nej jeg bruger hele kardemommefrø, som jeg køber online 🙂 Det vil sige, det er IKKE de grønne skaller, og IKKE stødt/pulveriseret kardmeomme. Køb hele kardemommefrø (de sorte) og så støder du dem i en morter 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.