Kurv

Sommerlig Jordbærtærte

3
10-12

Sværhedsgrad

3

Fun facts

Du skal bruge

Mørdej

150g flormelis

45g mandelmel

1 lille tsk salt

145g smør

80g hele æg (ca. 1,5 æg)

275g hvedemel

70g kartoffelmel

30g æggeblomme (til pensling)

7g fløde (til pensling)

 

Vaniljecreme

300 ml sødmælk

100g sukker

40g maizena (majsstivelse)

60g pasteuriserede æggeblommer

1 hel vaniljestang

3 dl fløde

 

Frangipane

100g smør

75g sukker

75g marcipan

50g mandelmel

1 æg

Lidt salt

Evt. en lille smule Amaretto (valgfrit)

 

100g hakket mørk chokolade

 

En stor bakke friske jordbær

Sådan gør du

Start med at lave din vaniljecreme

Skrab kornene fra vaniljestangen ud. Opvarm mælken med vaniljekorn, vaniljestang og halvdelen af sukkeret. Pisk æggeblommer med den anden halvdel af sukkeret og maizena, til der ikke er flere klumper. Kun 1-2 minutter. Hæld den varme mælk forsigtigt op til æggene, og pisk imens. Hæld nu hele blandingen tilbage i gryden, og kog forsigtigt op under konstant omrøring. Når cremen er begyndt at tykne, så skal du lade cremen koge godt i gennem i 3-4 minutter. Det fjerner maizena-smagen, og samtidigt kan den godt klare at bulderkoge. Men der skal røres konstant, så den ikke brænder på. Hæld cremen i en skål, og dæk overfladen med husholdningsfilm, så der ikke dannes skind, og sæt på køl i minimum 1,5 time.

Når cremen er helt køl og fast, kan den piskes lind. Pisk også din fløde til letpisket flødeskum, og fold den i din vaniljecreme. Den er nu klar til at sprøjte eller fordeles jævnt ud over kagen.

Lav nu din mandel-mørdej

Bland smør, flormelis, mandelmel og salt sammen i en skål. Du kan enten smuldre det med fingrene, eller køre det i en foodprocesser, til det ligner smuldret sand. Tilsæt og æg bland. Tilsæt til sidst mel og kartoffelstivelse og bland. Rør godt rundt til dejen samler sig. Den skal ikke overæltes, blot lige samle sig. Læg dejen på køl i ca. en time. Rul dejen tyndt ud (ca. 2-3 mm) og skær den til, så den passer til din tærteform. Tryk dejen forsigtigt ned i formen, og sørg for den sidder godt rundt i hele kanten. Brug gerne en perforeret tærteform. Hvis ikke du har en perforeret tærtering, skal du huske at smøre din form med lidt smør og mel samt, prikke huller i bunden og blind-bage den med bagepapir og tørrede ris eller bønner. Læg de ubagte minitærter på frys i ca. 20 minutter før de skal bages.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Lav din frangipane imens

Sørg for smørret er blødt, og at æggene er v. stuetemperatur. Bland sukker, mandelmel, fintrevet marcipan, smør og salt sammen i en skål, til det lige er blandet sammen. Tilsæt ægget til sidst, og vend det sammen lige så dejen samler sig.

Bag dine tærter på en perforeret metal bageplade, eller bare en almindelige bageplade m. bagepapir i ovnen i ca. 15 minutter, eller til dejen LIGE begynder at se dejligt lysebrun og karamelliseret ud. Ta tærterne ud af lad dem stå i 5 minutter og afkøle lidt. Fjern dem fra formene, og pensl ydersiden af tærterne med din æggeblomme/fløde blanding. Det giver en vildt flot farve og “shine” til dine tærter. Men kan udelades 🙂 Fordel din frangipane i bunden af dine tærter, og bag videre i 5-7 minutter, til de ser lysebrune og bagte ud.

Ligeså snart tærterne kommer ud af ovnen, kan du fordele den mørke hakkede chokolade udover kagen, så det smelter af sig selv og fordeler sig i et jævnt og tyndt lag udover kagen. Afkøl nu kagen helt.


Fordel vaniljecremen ovenpå den afkølede tærte. Jo mere jo bedre! Og skær jordbærrene fint ud, og arrangér dem som du har lyst til oven på kagen. Jeg kan godt lide at lade den grønne jordbær-stilk blive. Den grønne farve er rigtig flot, og kan sagtens spises. Alternativt, pynt med citronmelisse eller skovsyre blade 🙂

 

Nyd kagen med venner og familie – og GOD SOMMER!

Måske du også vil kunne lide ...

Jeg skaber fortryllende

Events og kurser

Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.

4 comments

  1. Hvor stor er den tærteform du bruger? 🙂

    1. Den er 22-24 cm i diameter 🙂 Større og mindre kan også bruges!

  2. Hej Jon,

    Jeg er på udkig efter den bedste opskrift på jordbærtærte. Når jeg læser forskellige opskrifter på nettet, så bemærker jeg, at der er en væsentlig forskel på fordelingen af marcipan, smør og sukker i mazarinmassen/frangipanen. Jeg kan se, at du har 25 gram mere smør end sukker og marcipan, mens andre kører 100 gram af alle tre ingredienser. Hos andre skal der mest marcipan i. Kan du svare mig på, hvad forskellen bliver, hvis man vælger mest smør, mest sukker eller mest marcipan? Eller måske lige dele af hver? Håber mit spørgsmål giver mening.

    God sommer!

    1. Helt ærligt så gør det altså ikke den store forskel. Det påvirker smag og konsistens 🙂 Jeg kan ikke svare på hvorfor andre gør som de gør – men min opskrift er da klart den bedste, så hvad venter du på? 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld nyhedsbrev

... og få 10% rabat på din næste ordre* 🍕

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv en del af mit italienske univers!
Få eksklusive opdateringer om de nyeste opskrifter, tilbud på vores lækre produkter og vær blandt de første til at modtage information om mine nylancerede pizzakurser.
Tak for at være en del af Jons Madklub-familien!

Ved at tilmelde dig accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Jon’s Madklub. Herunder info omkring nye kursusdatoer, nye produkter og andet lækkert pizzaindhold. Vi respekterer dit privatliv og sender kun relevant indhold.
* Rabatten er gyldig på udvalgte produkter (omfatter ikke pizzaovn, kurser, gavekort og pizzakit