Svenske luciaboller

2,5 time
15-20 stk

Sværhedsgrad

2

Fun facts

Et kæmpe must at bage hver jul – for d. 13 december er det nemlig Lucia dag, og så skal man ha’ saftige og dejlige LUSSEKATTER (som de hedder på svensk), som er en slags sødlig, lækker bolle med smag af safran! Mmh mums!

Du skal bruge

20g gær

4 dl sød- eller letmælk

850g hvedemel

2 hele æg

0,5g safran

100g stuetempereret smør

90g sukker

1 lille tsk salt

Æg til pensling og rosiner til topping

Sådan gør du

Dag 1: Fordej 

(Fordejen laves aftenen før brødet bages og er med til at give saftighed til brødet, og øger holdbarheden på det endelige bagværk – men du kan også bare blande det hele sammen fra starten af og bage bollerne direkte, hvis du ikke gider vente 🙂

Det første du gør er at hælde mælken op i en lille gryde, og safran tilsættes. Lad det varme langsomt op v. svag varme og trække smag fra din safran i 5-10 minutter. Hvis du bruger safrantråde, vil jeg bare lade dem være i mælken – de behøver ikke at blive siet fra.

Lad mælken afkøle til stuetemperatur (30-35 grader) og opløs gæren heri. Tilsæt 400g hvedemel (og gem de resterende 450g til dagen efter) og bland dejen sammen i 2 minutter.  Du behøver ikke ælte den – den skal blot lige blandes sammen. Lad den stå på køl i en tildækket skål.

Dag 2: Selve dejen

Bland din fordej med æg, sukker, salt, og de resterende 450g hvedemel og ælt dejen godt igennem på din røremaskine (eller i hånden) i ca. 7-8 minutter. Tilsæt herefter det bløde smør, og ælt videre i 3-4 minutter. Lad dejen hvile i 10 minutter. Fold dejen ud på dit bord, og lad den hæve tildækket med et fugtigt viskestykke i ca. 1,5-2 timer til ca. dobbelt størrelse.

Når dejen er færdighævet kan du skære dejen ud i nogle mindre stykker a ca. 65-75g pr bolle og trille nogle aflange pølser af dejen. Pølserne skal være ca. 1,5 cm tykke og 25 cm lange. Hver ende skal snoes ind i sig selv, og formes som et sneglehus – og skal gøres i modsatte retninger i hver ende. Se evt. på billedet.

Lad bollerne efterhæve i ca. 45-60 minutter på en bageplade beklædt med bagepair og tænd ovnen på 200 grader alm ovn imens. Pensl bollerne med et sammenpisket æg og tryk forsigtigt en rosin ned i hver ende af bollerne. Bag dem i ovnen i 10-12 minutter, eller til de bliver let lysebrune og ser let bagte ud. Afkøl bollerne på en rist. De kan godt fryses 🙂

Måske du også vil kunne lide ...

Jeg skaber fortryllende

Events og kurser

Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld nyhedsbrev

... og få 10% rabat på din næste ordre* 🍕

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv en del af mit italienske univers!
Få eksklusive opdateringer om de nyeste opskrifter, tilbud på vores lækre produkter og vær blandt de første til at modtage information om mine nylancerede pizzakurser.
Tak for at være en del af Jons Madklub-familien!

Ved at tilmelde dig accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Jon’s Madklub. Herunder info omkring nye kursusdatoer, nye produkter og andet lækkert pizzaindhold. Vi respekterer dit privatliv og sender kun relevant indhold.
* Rabatten er gyldig på udvalgte produkter (omfatter ikke pizzaovn, kurser, gavekort og pizzakit