Hjemmelavet foccacia

12-48 timer
1 stort brød

Sværhedsgrad

2

Fun facts

Blød, svampet og crunchy på overfladen! Foccacia er simpelthen det lækreste tapasbrød jeg kan forestille mig. Bræk det i stykker eller skær det ud og servér med en masse lækre tapas! Spis det som det er, top det med krydderier og grøntsager før du bager det, så har du et lækkert foccacia-madbrød. Eller skær det over, og brug det som en sandwich! Man kan ALT med et lækkert foccacia!!! Men HELT lækkert bliver det, når det i al sin enkelthed bages med en masse lækker olivenolie og havsalt. MUMS! Opskriften er herunder.

Nøglen til et godt Foccacia, er som altid at bruge en ordentlig kvalitets hvedemel. Her er en tipo 00 et godt sted at starte – men jeg vil anbefale at du finder en god pizzamel (fx den du bruger når du bager pizza!).

OBS: Opskriften minder UFATTELIGT meget om min pizzadej opskrift. FAKTISK! kan du sagtens bruge din gamle pizzadej, hvis du har noget tilovers, og bage dit foccacia ud af den selvsamme dej. Men starter du helt fra bunden, så følg opskriften herunder.

Du får herunder 2 metoder:

  1. Den langtidskoldhævede (12-48 timer)
  2. Den hurtige, som er metoden til at bage brødet på samme dag!

Du skal bruge

600g tipo 00 hvedemel (gerne samme mel som du bruger, når du bager pizza)

415g vand

ca. 2 g frisk gær (eller 1 lille tsk tørgær)

14 g salt

3-4 spsk olivenolie

+ mere olivenolie og havsalt til topping

Sådan gør du

Start med at opløse gæren i dit vand i en stor skål, eller i din røreskål. Du kan godt erstatte gæren med surdej, fremgangsmåden er helt den samme. Hæld melet op i skålen, og rør det grundigt sammen så al melet bliver fugtet. Ælt dejen på din røremaskine i 10-12 minutter, eller i hånden. Efter nogle minutter, tilsættes salt og olivenolie.

Når dejen er æltet færdig skal du folde dejen ud på køkkenbordet, og lade den hvile i ca. 20-30 minutter. Det er vigtigt dejen får lov til at ligge her og slappe af, efter en hård omgang æltning. Nu skal dejen spændes op til en fast rund kugle.

1. Den lange (og klart lækreste) hævetid

Læg dejen i en lufttæt beholder og læg nu dejen i køleskabet. Her skal den gerne ligge i minimum 24 timer (12 timer er også helt okay, men 24-48 timer er klart anbefalet, men mindre kan også gøre det). Når dejen har hævet, skal dejen foldes ud i en smurt bageform, som er smurt godt ind i en masse god olivenolie. Jeg vil anbefale en metalform størrelse på ca. 35x25cm – men alt kan bruges. Læg dejen ud i formen og hæld godt med olivenolie udover dejen. Brug dine fingre til at grundigt trykke og strække dejen grundigt ud i formen. Den vil virke sej og kold, og svær at trykke helt ud. Dont worry. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller dæk den med et fugtigt viskestykke, og lad den stå og slappe af i ca. en time. Gør det nu én gang til, og brug dine fingre til at trykke dejen helt ud i formen. Hæld en smule mere olivenolie udover dejen, og lad den hæve i i formen i ca. 2 timer, eller til den har hævet ca. 30-40%.  Det går selvfølgelig hurtigere, hvis du fx stiller den oven på din radiator 😉  Når dejen er færdighævet, skal du nu for 3. gang bruge dine fingre til at trykke dine huller ned i dejen. Dejen skal nu gerne virke let og luftig når du trykker i den. Du må ikke gøre det for mange gange, så slår du al luften ud af dejen. Men en 10-12 tryk skulle være fint, eller til du synes det ligner et pænt, velformet foccacia brød 🙂 Tænd din ovn på. 220 grader alm ovn og hæld lide mere olivenolie udover dit brød og top med en smule havsalt. Du kan også toppe det med oliven, tomater, løg, krydderurter whatever floats your boat. Bag brødet i ca 20-25 minutter til det får en flot gylden skorpe. Ta’ det ud og afkøl brødet på en rist. Spis og servér samme dag! Men det kan også fryses 🙂

 

2. Den hurtige, som er metoden til at bage brødet på samme dag! 


Du kan også sagtens bage dit Foccacia brød på samme dag som du laver dejen, men smagen vil udvikle sig langt mere hvis du koldhæver det i 1-2 døgn. Læg dejen i en lufttæt beholder og lad den stå fremme v. stuetemperatur i 6-8 timer) Giv den evt. et par “fold” undervejs, hvis du er hjemme og har tid til det. Det vil kun udvikle styrken i dejen. Når dejen har hævet, skal dejen foldes ud i en smurt bageform, som er smurt godt ind i en masse god olivenolie. Jeg vil anbefale en metalform størrelse på ca. 35x25cm – men alt kan bruges. Læg dejen ud i formen og hæld godt med olivenolie udover dejen. Brug dine fingre til at grundigt trykke og strække dejen grundigt ud i formen. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller dæk den med et fugtigt viskestykke, og lad den stå og slappe af i ca. en time. Gør det nu én gang til, og brug dine fingre til at trykke dejen helt ud i formen. Hæld en smule mere olivenolie udover dejen, og lad den hæve i i formen i ca. 1  time mere, eller til den har hævet ca. 30-40%.  Det går selvfølgelig hurtigere, hvis du fx stiller den oven på din radiator 😉  Når dejen er færdighævet, skal du nu for 3. gang bruge dine fingre til at trykke dine huller ned i dejen. Dejen skal nu gerne virke let og luftig når du trykker i den. Du må ikke gøre det for mange gange, så slår du al luften ud af dejen. Men en 10-12 tryk skulle være fint, eller til du synes det ligner et pænt, velformet foccacia brød 🙂 Tænd din ovn på. 220 grader alm ovn og hæld lide mere olivenolie udover dit brød og top med en smule havsalt. Du kan også toppe det med oliven, tomater, løg, krydderurter whatever floats your boat. Bag brødet i ca 20-25 minutter til det får en flot gylden skorpe. Ta’ det ud og afkøl brødet på en rist. Spis og servér samme dag! Men det kan også fryses 🙂

Måske du også vil kunne lide ...

Jeg skaber fortryllende

Events og kurser

Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.

10 comments

  1. Vil dejen kunne anvendes til fladbrød?

    1. Tak for dit spørgsmål 😀
      Foccacia er vel også et fladbrød. Eller hvordan skal fladbrød forstås? 😀 Mit svar er umiddelbart NEJ. Opskriften er til et foccacia brød. Men du kan vel godt trykke det så fladt ud, at det ligner et fladt brød. Men kan du lave en durumrulle ud af det? nope.

  2. Hvor meget surdej skal bruges, hvis man gerne vil droppe gær?

    1. 75-100g aktiv surdej er fint 🙂

  3. Kan det passe det er en meget våd dej ?

    1. Hej. Det er vist en subjektiv vurdering. For mig er en våd dej en der er nærmest flydende. Så mit svar ville være nej. Men klistret og fugtig kan vi godt sige den er ! Konsistensen kan godt variere afhængig af hvilken mel du bruger og om din vægt har målt rigtigt 😉

  4. Hej Jon
    Har du erfaring med at lave opskriften dobbelt og bruge en stor bageplade?
    😊

    1. Hej! Nej det har jeg ikke. Men det kan du også sagtens gøre – no problemo 🙂

      vh

  5. Hvordan ruller du dejen stram på et bord uden mel, når dejen er klistret og fugtig? Putter du olie på hænderne eller hvad gør du? 🙂

    1. Jon Daniel Edlund

      Jeg ruller ikke dejen. Jeg lægger den i en form som er godt smurt med olie, bruger fingrene til at strække og trykke den ud 🙂 Ved hjælp af olie ja!

      Jeg laver en “how to ” focccia en af dagene på kmin instagram. Følg med der 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld nyhedsbrev

... og få 10% rabat på din næste ordre* 🍕

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv en del af mit italienske univers!
Få eksklusive opdateringer om de nyeste opskrifter, tilbud på vores lækre produkter og vær blandt de første til at modtage information om mine nylancerede pizzakurser.
Tak for at være en del af Jons Madklub-familien!

Ved at tilmelde dig accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Jon’s Madklub. Herunder info omkring nye kursusdatoer, nye produkter og andet lækkert pizzaindhold. Vi respekterer dit privatliv og sender kun relevant indhold.
* Rabatten er gyldig på udvalgte produkter (omfatter ikke pizzaovn, kurser, gavekort og pizzakit