Fastelavnsboller m. kardemomme, remonce, vaniljecreme og mørk chokolade

2,5 time
12-14 stk

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Gærdej

20g gær

125 ml sødmælk

2 hele æg

60g sukker

1 tsk stødt kardemomme

1 lille tsk salt

ca. 550g hvedemel

120g smør, stuetempereret

Remonce

120g marcipan

100g smør, stuetempereret

100g sukker

Vaniljecreme
500 ml sødmælk

1 hel vaniljestang

6 hele æggeblommer

90g sukker

60g hvedemel

Mørk chokolade ganache

100 ml fløde

1 spsk glucosesirup (kan undlades)

140g mørk chokolade

25g smør (stuetempereret)

Sådan gør du

Opløs gæren i sødmælken. Tilsæt æg, sukker og kardemomme og bland det hele sammen. Tilsæt hvedemel (men gem en lille smule, det er ikke sikkert du skal bruge det hele – meltyper kan variere) og salt, og ælt dejen på din røremaskine i ca. 10-15 minutter v. lav hastighed. Dejen skal virke glat og elastisk. Tryk forsigtigt på dejen. Den skal gerne føles blød og som modellervoks, uden at den klistrer til dine fingre, når du trykker på den. Hvis den klistrer, tilsættes det resterende hvedemel og æltes ind i dejen.

Tilsæt nu smørret i små tern, mens dejen ælter videre i 5-6 minutter. Dejen skal igen virke glat og elastisk, og må gerne virke en smule fugtig. Lad dejen hvile tildækket i 1 time. Lav din remonce og din vaniljecreme imens.

Remonce

Bland alle ingredienserne sammen i en skål, til en ensartet masse. Det er en god idé at bruge fingrene. Læg remoncen i en sprøjtepose uden tyl.

Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud på et skærebræt. Brug 1/2 af sukkeret, og massér vaniljekornene ud i sukkeret med bagsiden af en kniv. Gem 1 dl af den kolde sødmælk, og ppvarm de resterende 4 dl i en gryde og tilsæt vaniljesukker og vaniljestang. Pisk samtidigt æggeblommer, den anden 1/2 af sukkeret, hvedemel og den 1 dl kolde mælk sammen i en skål og piskes sammen, til der ikke er flere klumper i – Når mælken er ved at ryge, hældes den forsigtigt op til æggeblommerne mens der piskes. Hæld nu hele blandingen tilbage i gryden, og lad cremen koge op mens du pisker konstant. Når cremen koger og er tyknet, skal den koge igennem i minimum 2 minutter. Hæld cremen op i en skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, så der ikke dannes “skind”, og lad den stå på køl (evt. fryser) i 1-2 timer. Cremen piskes op og hældes på sprøjtepose før brug.

Efter en time, når dejen er færdighvilet, rulles den ud i en stor rektangel på et bord, som er let drysset med mel. Dejen skal være ca. 0,5-1 cm i tykkelsen. Her kan du følge linket øverst til venstre på siden her, og følge med i min “how-to fastelavnsbolle” video, som ligger under mine “højdepunkter” på min instagram profil – her viser jeg hvordan jeg fylder og lukker fastelavnsbollen.

Skær dejen ud i firkanter som er ca. 12×12 cm (eller lidt større, hvis du synes) og sprøjt en lille “fuglerede” af remoncefyldet ud i midten af din firkantede dej. Fyld “fuglereden” med ca. 1-2 spsk vaniljecreme, og luk fastelavnsbollerne ved at folde enderne ind over midten. Se “how-to fastelavnsbolle” på min instagram profil, hvor jeg viser præcis hvordan du lukker dem.

Lad bollerne efterhæve i ca. 45 minutter og pensl dem med æg, før de bages i ovnen i ca. 14-16 minutter til gyldenbrune v. 180 grader varmluft.

Mens bollerne køler ned, laves din chokoladeganache

Opvarm fløden (og evt. glucosesirup) til det lige begynder at koge, og hæld det over din chokolade. Lad stå i 2 minutter. Rør nu forsigtigt rundt i skålen med en dejskraber, til al chokoladen er smeltet og din ganache er blank. Tilsæt det stuetempererede smør, og vend det i, til det er helt opløst.

Når bollerne af kølet af, kan de forsigtigt dyppes ned i chokolade ganachen. Igen, følg med på min instagram profil “how-to fastelavnsbolle” for at se præcist hvordan!.

Drys slutteligt med mandelflager eller andet valgfri topping!

28 kommentarer til “Fastelavnsboller m. kardemomme, remonce, vaniljecreme og mørk chokolade”

  1. Tina Jørgensen

    Hej. Jeg vil betragte mig selv som en rimelig habil amatør bager. Men denne dej gik helt i fisk for mig. Jeg brugte endda min nye Kenwood. Dejen hævede slet ikke hverken første eller anden gang og den var ufleksibel og ja bare træls. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Hvad kan jeg have gjort forkert?

  2. Hej Tina! Det er jeg da ked af at høre. Hvis du har fulgt opskriften – så kan jeg ikke forklare hvorfor den ikke fungerede for dig. Hvis dejen ikke har hævet – har din gær måske enten været død (hvis du har opløst den i noget som er varmere end 35 grader) eller måske for gammel. Det er ihvertfald min umiddelbare forklaring – det må kunne lykkes! Ellers har din bagevægt måske drillet dig? Jeg har selv haft en vægt der drillede – prøv at skift batteriet 🙂 Jeg håber det vil lykkes næste gang – for de er virkelig gode! Krydser fingre 🙂

  3. Hej
    Tænker jeg vil prøve din lækre opskrive på fastelavnsboller – tænker om det ville være lækkert at lave en fordej ligesom med nogle kardemommesnurrene?

  4. Heysan!! Helt sikkert – det med at lave en fordej er altid en god ide. Lav bare hele dejen og lad den koldhæve natten over – det gør virkelig gode ting for smagningen 🙂 Fyr den af!

  5. Jeg kan ikke tåle mælkeprodukter, så tror du det er muligt at skifte nogle af ingredienserne ud med plantebaserede? Din opskrift virker utrolig lækker ;))

  6. Det tænker jeg sagtens du kan! Smørret fra “violife” Foods er rigtig godt synes jeg – og du kan sikkert godt bruge havremælk også. Men alternativ til æg – det er jeg ikke ekspert i 🙂

  7. Hej Jon!
    Tak for mange lækre opskrifter 😀
    Hvis (og jeg siger hvis!) man ikke får alle spist samme dag, hvordan ville du så opbevare dem? Og kan de klare et par dage uden at blive tørre og kedelige? Eller skal de i fryseren?
    Tak på forhånd! 🙂

  8. Heysan! Selv tak! 😍👌🏼

    Ja du kan sagtens fryse dem! Bare tø dem op v stuetemperatur – ganachen smelter i mikroovnen. Men 10-20 sek inden servering gør dem lune pg Nice igen! Men ja – ellers opbevar dem i en lufttæt beholder fremme – de holder 1-2 dage Max pga cremen 🙂 så bedste er at sætte dem på Køl! 🙂

  9. Hej Jon.
    Tænker helt sikkert også jeg skal prøve opskriften på dine fastelavnsboller, de ser jo vildt lækre ud👌🏻😀 I din video under højdepunkter, laver du så kun 6 fastelavnsboller ud af dejen eller 12 stk.? Synes nemlig også gerne de må have en god størrelse😀

  10. De ser så gode ud😍 jeg skal bruge dem tidligt søndag morgen. Kan man lave dem klar dagen før, skippe efterhævningen og i stedet stille bollerne på køl natten over? I så fald, skal de så efterhæve, når de tages ud af køleskabet næste dag?

  11. Det kan du sagtens 🙂

    Ja lad dem stå fremme v stue temp i ca 1-1,5 time før de ryger i ovnen så! 🙂

  12. Hej Jon,
    Hvis man fryser nogle af fastelavnsbollerne ned, er det så bedst at undlade at glace dem som man kommer i fryseren?

  13. Du kan godt bare dyppe dem i ganache, og så tø dem op ved stuetemperatur. Det tager en 3 timer. Men ja – ellers så vendt med ganache hvis du gerne vil fryse dem, og tø dem op hurtigt 🙂

  14. Hej hvis jeg halvere opskriften skal mængden af gær så også halveres eller skal jeg stadig bruge de 20 gr?

  15. Hvis du halverer en opskrift så skal du selvfølgelig halvere alle ingredienser. Hvorfor skulle gær være en undtagelse? 😀

  16. Apropros ovenstående spørgsmål – skal gæren også fordobles, hvis man gerne vil bage dobbeltportion?
    Vildt god opskrift – alle gæster tror jo, at de er købt i dyre domme 👏🏼👏🏼

  17. Hej Jon,
    Mega lækkert!!!
    Har du en god idé til at bruge det overskydende creme og remonce til?
    Gerne noget æltefrit og hurtigt, som jeg kan bikse sammen på arbejdet 🙂
    Tak!

  18. Hej Jon,
    Jeg vil betegne mig selv som værende rimelig habil til at bage, men denne dej går helt galt fra start af.
    Efter at have opløst gæren i mælken (der ikke var lunet, for det stod ikke i opskriften), blev sukker, æg og kardemomme rørt i. Melet (550 g) blev vejet af, og jeg beholdte en smule til at supplere med.
    Men dejen vil ikke samle sig – det var simpelthen for tørt, og ikke den glatte og elastiske dej du beskriver.
    Jeg spørger derfor måske lidt dumt, men er forholdet mellem mel (550 g max) og væske (125 ml + æg) korrekt?

  19. Hejsa!

    Ja. Det burde være rigtigt 🙂 Prøv næste gang kun at tage 3/4 dele af melen i – og husk at tilsætte smørret også. Og så tilføj det resterende mel til sidst.

    Du har vel husket smør også?:-)

  20. Hej Jon,

    Har du en ide til, hvordan man undgår at bunden “hæver op gennem overfladen”. Alt det dej jeg samler for at lukke bollen, hæver helt vildt så alt fyldet bliver “skubbet ud” under bagningen xD

  21. Hvis du sørger for ikke at rulle dejen for tynd – og så strækker hver ende grundigt ud før du lukker den (se min video på højdepunkter på Instagram) så du ikke bruger for meget dej til at lukke bunden – så burde det gå fint! 🙂 håber det giver mening!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.