Vaniljekranse

1 time
ca. 20-25 stk

Sværhedsgrad

1

Fun facts

Her får du opskriften på klassiske vaniljekranse, som smager ligeså godt som da min mormor lavede dem! Jeg håber også de bliver en favorit hjemme hos dig – for her hos mig? Der er de simpelthen “the one!” 😉

I opskriften kan du finde mine 2 bedste tips og tricks til, hvordan får en velsmagende vaniljekrans der holder formen under bagning! Og du kan sagtens bruge en sprøjtepose med en tyl. Læs opskriften, så ser du hvad jeg foreslår man gør!

Du skal bruge

225g blød smør

2 tsk vaniljesukker

1 hel vaniljestang (vaniljestangen kan erstattes med 2 ekstra tsk vaniljesukker eller 1 tsk vaniljepulver)

200g alm sukker

280g hvedemel

60g kartoffelmel

85g mandelmel (Du kan bruge færdig mandelmel, eller selv finthakke hele mandler)

1 helt æg (ca. 55g)

0,5 tsk salt

 

 

Sådan gør du

Hæld smørret op i en stor skål og tilsæt kartoffelmel, hvedemel og salt og ælt det sammen til en ensartet masse. Du kan ælte det sammen i en røremaskine eller ved at bruge hænderne. Pas på du ikke ælter for længe – det skal kun akkurat lige samle sig. Det kan godt betale sig at bruge hænderne, da dette opvarmer smørren, og dejen vil være nemmere at sprøjte ud med en sprøjtepose og en tyl til sidst.

Hvis du bruger en hel vaniljestang, skal denne hakkes groft og hældes op i en blender sammen med al sukkeret og blendes i 5-10 min til det er blevet til fint vaniljesukker. Ligeledes kan du også hakke mandlerne sammen med, medmindre du bruger færdigmalet mandelmel.

Tilsæt mandelmel, vaniljesukker, sukker og æg til smør-massen og ælt det sammen til dejen lige akkurat har samlet sig og virker fast, fugtig og en smule klæg. Hvis dejen virker meget tør, tilsæt da et par tsk’er vand til den virker lidt fugtig.

Tænd ovnen på 200 grader alm ovn.

Hæld halvdelen af din småkage-dej op i en sprøjtepose med en stjernetyl i bunden. Brug en stærk sprøjtepose, som er lavet af noget kraftigt plastic, eller alternativt en lavet af stof. Du kan nu sprøjte massen ud på en bageplade m. bagepapir, og forme dem som en rund vaniljekrans mens du sprøjter, eller du kan lave nogle aflange strimler, og skære dem til, og forme dem runde efterfølgende. Hvis du føler dejen er meget tyk, og du har svært ved at trykke den ud af sprøjteposen, så tilsæt yderligere et par tsk’er vand til småkage-dejen, og ælt det ind i med hænderne. Så bliver dejen varmet lidt op, og er nemmere at sprøjte ud. Sørg for at holde en smule afstand mellem hver småkage, de de hæver en smule inde i ovnen. Du bestemmer selv størrelsen på dem, bare sørg for de bliver ca. lige store 🙂

Bages i ovnen i ca. 9-12 minutter (afhængig af ovn) indtil de begynder at få en lysebrun farve. De må ikke blive for mørke – ej heller for lyse.

Vigtigt tip:

Læg småkagerne i fryseren i 15-20 minutter, lige før du bager dem, så de kommer direkte fra fryseren og ind i den varme ovn. På den måde, holder de bedre formen under bagning!

 

 

Måske du også vil kunne lide ...

Jeg skaber fortryllende

Events og kurser

Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.

16 comments

  1. Mathilde Top

    Hej Jon!
    Lækker opskrift – undrede mig over, at du skriver, at man skal blende vaniljestangen hel og ikke skrabe indmaden ud? Er det korrekt?
    Vh

    1. Jeps! Det kan man sagtens 🙂 Det giver bare endnu mere god vaniljesmag! 😍👌🏼

  2. Kan man erstatte kartoffel mel med noget andet?😅🤷🏽‍♀️

    1. Yes almindelig hvedemel 🙂 men så bliver de ikke helt ligeså sprøde!

  3. Kan jeg erstatte mandelmel med hvedemel og er det i så fald så 1:1?

    1. Det kan du godt – men nej brug kun halvdelen så! Altså halvt så meget hvedemel som mandelmel 🙂

  4. Overvejer at prøve med sprøjtepose efter din opskrift i år!😍 men er nødt til at spørge: i fryseren? But how? Tvivler meget på, at jeg kan få en hel bageplade ind i min fryser🙈
    Hvordan gør du?

    1. Det er vidst noget med du må bruge din kreativitet lidt så 🙂 Jeg bager selv på nogle stål bageplader både kan komme i min fryser og ovn. Nemt 🙂 ellers må du vel sprøjte dem på et stykke bagepapir, som du kan flytte over på en bageplade senere. Håber det hjælper 😉

  5. Hvor stor en stjernetyl bruger du?

    1. Det ved jeg sku ikke. En der ikke er hverken for tynd eller tyk 😂

  6. Har lige lavet dobbelt portion. Blendede 8 vaniljestænger (de skulle bruges, ok!) med sukkeret på min Thermomix. Tog 30 sekunder og kom ud som vaniljeflormelis <3 Elsker min TM.
    Din opskrift er SUVERÆNT god, de var pænt lette at bage og så holdt de formen så flot selvom jeg ikke brugte ovntricket 🙂
    Tak for en skøn vaniljekransopskrift!

    1. Feeeedt mand! Haha Wow de må smage godt så!!! Dejligt at høre – selv tak!!!

  7. Kan dejen også bruge til god gamle dags kødhakker med stjerne plade eller er den for blød til det?

    1. Det kan den Sagtens 🙂

  8. Episke vaniljekranse. De bedste jeg nogensinde har smagt og de eneste der vil blive bagt her i huset fremover!

    1. Dejligt at høre Janne! Tillykke til det nye familiemedlem – vaniljekransen 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld nyhedsbrev

... og få 10% rabat på din næste ordre* 🍕

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv en del af mit italienske univers!
Få eksklusive opdateringer om de nyeste opskrifter, tilbud på vores lækre produkter og vær blandt de første til at modtage information om mine nylancerede pizzakurser.
Tak for at være en del af Jons Madklub-familien!

Ved at tilmelde dig accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Jon’s Madklub. Herunder info omkring nye kursusdatoer, nye produkter og andet lækkert pizzaindhold. Vi respekterer dit privatliv og sender kun relevant indhold.
* Rabatten er gyldig på udvalgte produkter (omfatter ikke pizzaovn, kurser, gavekort og pizzakit