Vaniljekranse

1 time
ca. 20-25 stk

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

225g blød smør

2 tsk vaniljesukker

1 hel vaniljestang (vaniljestangen kan erstattes med 2 ekstra tsk vaniljesukker eller 1 tsk vaniljepulver)

200g alm sukker

280g hvedemel

60g kartoffelmel

85g mandelmel (Du kan bruge færdig mandelmel, eller selv finthakke hele mandler)

1 helt æg (ca. 55g)

0,5 tsk salt

 

 

Fun facts

Her får du opskriften på klassiske vaniljekranse, som smager ligeså godt som da min mormor lavede dem! Jeg håber også de bliver en favorit hjemme hos dig – for her hos mig? Der er de simpelthen “the one!” 😉

I opskriften kan du finde mine 2 bedste tips og tricks til, hvordan får en velsmagende vaniljekrans der holder formen under bagning! Og du kan sagtens bruge en sprøjtepose med en tyl. Læs opskriften, så ser du hvad jeg foreslår man gør!

 

 

Sådan gør du

Hæld smørret op i en stor skål og tilsæt kartoffelmel, hvedemel og salt og ælt det sammen til en ensartet masse. Du kan ælte det sammen i en røremaskine eller ved at bruge hænderne. Pas på du ikke ælter for længe – det skal kun akkurat lige samle sig. Det kan godt betale sig at bruge hænderne, da dette opvarmer smørren, og dejen vil være nemmere at sprøjte ud med en sprøjtepose og en tyl til sidst.

Hvis du bruger en hel vaniljestang, skal denne hakkes groft og hældes op i en blender sammen med al sukkeret og blendes i 5-10 min til det er blevet til fint vaniljesukker. Ligeledes kan du også hakke mandlerne sammen med, medmindre du bruger færdigmalet mandelmel.

Tilsæt mandelmel, vaniljesukker, sukker og æg til smør-massen og ælt det sammen til dejen lige akkurat har samlet sig og virker fast, fugtig og en smule klæg. Hvis dejen virker meget tør, tilsæt da et par tsk’er vand til den virker lidt fugtig.

Tænd ovnen på 200 grader alm ovn.

Hæld halvdelen af din småkage-dej op i en sprøjtepose med en stjernetyl i bunden. Brug en stærk sprøjtepose, som er lavet af noget kraftigt plastic, eller alternativt en lavet af stof. Du kan nu sprøjte massen ud på en bageplade m. bagepapir, og forme dem som en rund vaniljekrans mens du sprøjter, eller du kan lave nogle aflange strimler, og skære dem til, og forme dem runde efterfølgende. Hvis du føler dejen er meget tyk, og du har svært ved at trykke den ud af sprøjteposen, så tilsæt yderligere et par tsk’er vand til småkage-dejen, og ælt det ind i med hænderne. Så bliver dejen varmet lidt op, og er nemmere at sprøjte ud. Sørg for at holde en smule afstand mellem hver småkage, de de hæver en smule inde i ovnen. Du bestemmer selv størrelsen på dem, bare sørg for de bliver ca. lige store 🙂

Bages i ovnen i ca. 9-12 minutter (afhængig af ovn) indtil de begynder at få en lysebrun farve. De må ikke blive for mørke – ej heller for lyse.

Vigtigt tip:

Læg småkagerne i fryseren i 15-20 minutter, lige før du bager dem, så de kommer direkte fra fryseren og ind i den varme ovn. På den måde, holder de bedre formen under bagning!

 

 

2 kommentarer til “Vaniljekranse”

  1. Hej Jon!
    Lækker opskrift – undrede mig over, at du skriver, at man skal blende vaniljestangen hel og ikke skrabe indmaden ud? Er det korrekt?
    Vh

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.