Hjemmelavede fritter m. estragonmayo

3 timer
2-6 personer

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

2 kg bagekartofler

2 liter vand

2 liter fritureolie (eller måske mere, hvis du bruger en speciel frituregryde)

Salt

1,5-2 dl almindelig eddike

 

Estragonmayo

2 hele æggeblommer (past. går fint)

ca. 0,5-0,7 liter smagsneutral olie (solsikke eller vindruekerne)

Lidt salt

Lidt eddike eller frisk citronsaft

En knivspids sennep

1 lille tsk flormelis

En stor håndfuld friskhakket estragon (Jo mere jo bedre!)

Evt. en stor spsk fed creme-fraiche – det gør mayo’en lidt lettere 😉

2

Fun facts

Pommes frites. Pommes fritter. Påmfritter. Whatever you call it – nogle gange er det bare dét man har brug for. Og det er satme hyggeligt og nice at lave sin egen! Så ved man også, at man aldrig får for lidt, eller at de kommer til at mangle salt 😉

Opskriften herunder er det som man kalder “triple cooked frieds” fordi de skal tilberedes af 3 omgange. Det er “desværre” nødvendigt – jeg har prøvet flere metoder. Men det er simpelthen den metode, som giver det bedste resultat. Lidt omstændigt – men bare rolig! Det er nemt!

Sådan gør du

Start med at vaske dine kartofler, og skær dem ud i passende pommes frites størrelser. Jeg kan godt lide dem store og grove, og gerne med skræl på!

Læg de udskårne kartofler i en stor skål med kold vand, og lad dem stå i 5-10 minutter. Hæld vandet fra, og dæk dem igen med nyt kold vand og lad stå i yderligere 5-10 minutter. Gør dette 3 gange i alt – det er simpelthen for at trække meget af stivelsen ud af kartoflerne – vandet skal gerne være helt klart når du hælder det fra, den tredje gang. Hvis ikke det er det – så skyl dem en sidste gang!

Nu skal kartoflerne op i en gryde med kogende vand, med rigeligt salt og med eddiken oppe i. Eddiken hjælper kartoflerne med at holde deres struktur, og går at de ikke koges møre og “bløder ud” i vandet. Dette er også afhængig af hvilken kartoffelsort man bruger – men edikken hjælper helt klart. Og derudover giver det også en LET syrlig smag! Det er lækkert 😉

Lad dem småkoge i vandet i ca. 10 minutter – de skal IKKE være gennemtilberedte – bare rolig. De må stadig gerne have lidt bid. Ta’ dem op af vandet og afkøl dem helt. En tur i fryseren er klart hurtigst.

Opvarm din fritureolie imens. Olien skal gerne op og ramme 160-165 grader – brug et termometer, eller stik en lille træpind/tandstik ned i – når det syder forsigtigt rundt omkring tandstikken, så er olien ca. klar. Så skal dine kartofler stege heri i ca. 8-10 minutter, indtil man begynder at kunne ane at de begynder at skifte farve. Ta’ kartoflerne op, og afkøl dem i fryseren endnu en gang. Nu der skrues op for varmen på olien, så den rammer ca. 190-195 grader. Læg de afkølede kartofler op i olien, og lad dem stege i 3-5 minutter, til de begynder at få lidt farve og virker sprøde. Afkøl på en tallerken, drys med rigeligt salt og spis med en hjemmelavet mayo til!

 

Estragonmayo

Pisk æggeblommer sammen med lidt salt og et par dråber citronsaft i 1-2 minutter, til den bliver let og cremet. Tilsæt langsomt olien mens du pisker i en tynd og jævn stråle, og pisk videre. Fortsæt med at tilsætte olien kontinuerligt og langsomt, mens du pisker, til al olien er hældt i og du har en fast og lækker cremet mayonnaise. Den må gerne virke meget fast og stiv i det. Jo mere olie du pisker ind i den, jo stivere bliver den. Smag den til med sukker, sennep, salt og evt. mere citron – og tilsæt til sidst friskhakket estragon og evt. creme fraiche (pro tip!) Et voila. Lækker dyppedyp!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.