Kanelsnurrer
Sværhedsgrad
Fun facts
Jeg har spist ENORMT mange kanelsnurrer i mit liv, da det er en kage som jeg er vokset op med og som jeg forbinder med klassisk, svensk bagværk. Det er simpelthen noget af det allerbedste som findes! Blød, saftig gærdej med lækkert kanelremonce fyld.
OBS: Opskriften laves med en fordej, som forberedes dagen før du vil bage dine snurrer. MEN DU KAN SAGTENS bare blande ALLE ingredienserne sammen og bage dine snurrer samme dag, som du bager dem. Så starter du bare ved “dag 2” og tilsætter ingredienser fra fordejen sammen med resten 🙂
Jeg har øvet mig rigtig mange gange, på at udvikle den allerbedste opskrift. Og den er endelig landet! Jeg er super stolt af den, og håber i får glæde af den derhjemme også.
Idéen med at lave en fordej, er inspireret af et bageri i sverige der hedder “Saltå Kvarn” hvor de laver nogle HELT FANTASTISKE bullar. (Det hedder det på svensk). Og her bruger de “fordej” teknikken. Man lader melet ligge og absorbere væske, og koldhæve natten inden man bager dem. Det øger saftigheden i brødet, og fremme holdbarheden så de ikke bliver tørre! Det er en kæmpe fordel. Bagværk tager tid. Men GODT bagværk tager GOD tid. Husk det!
Du skal bruge
Fordej:
30g gær (eller 15g gær og 75g aktiv surdej)
500 ml mælk
600g hvedemel
Dag 2:
180g smør
180g æg (3 store)
130g sukker
80g fintrevet marcipan
2 tsk havsalt
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk vaniljepulver
ca. 600-650g hvedemel
Remonce:
350g smør (stuetempereret)
250g sukker
50g brun farin
100g marcipan
3 spsk kanel
2 spsk hvedemel
Topping:
100g vand
75g sukker
lidt perlesukker
Sådan gør du
OBS: Opskriften laves med en fordej, som forberedes dagen før du vil bage dine snurrer. MEN DU KAN SAGTENS bare blande ALLE ingredienserne sammen og bage dine snurrer samme dag, som du bager dem. Så starter du bare ved “dag 2” og tilsætter ingredienser fra fordejen sammen med resten 🙂
Aftenen før – fordej:
Opløs gær (og evt. surdej) i mælken, og tilsæt al hvedemelet. Rør grundigt rundt, til al melet er fugtigt og du har en fast, kold havregrød. Lad den hvile tildækket på køl i minimum 12 timer (men kan sagtens holde sig 1-3 døgn, hvis du først vil bage senere)
Ta’ smør og æg ud af køleren, så det er stuetempereret til når du skal bruge det dagen efter.
Dag 2:
Hæld fordejen op i en røreskål, tilsæt sukker, æg, revet marcipan, kardemomme, salt, vaniljesukker og bland det sammen i 1-2 minutter. Tilsæt hvedemelet gradvist, mens du ælter dejen på maskine i 8-10 minutter. Du kan også ælte i hånden. Tilsæt nu smørret, mens dejen ælter videre i 2-3 minutter. Dejen skal gerne virke glat, blank og elastisk. Når du trykker fingrene forsigtigt ned i dejen, skal den LIGE akkurat slippe fingrene, men virker en smule klistret. Lad dejen hvile i 45 minutter fremme på køkkenbordet, men hvis du har tid, så sæt den på køl i 2-3 timer. Når du lader den langtidshvile på køl, bliver dejen nemlig kold og nemmere at arbejde med, så du får flottere kanelsnurrer til sidst.
Lav din remonce imens
Pisk alle ingredienserne sammen (vigtigt at smørret er stuetempereret) til du har en ensartet masse. Stil til side.
Når dejen har hvilet færdig, rulles den ud til en stor rektangel som er ca. 40×80 cm og 0,5 cm i tykkelsen. Brug evt. lidt mel og stræk også lidt i dejen, så du sikrer dig den ikke klistrer til bordpladen. Fordel remoncen på 2/3 af dejen i et jævnt tyndt lag, og fold den sidste 1/3 del af dejen ind over midten, så det dækker halvdelen af laget med remonce, og fold nu igen den remonce-dækkede del, ind over de to andre lag, så du har 3 lag dej, og 2 lag remonce. Rul dejen lidt ud, så den er ca. 1,5-2 cm i tykkelsen, men stadig har en rektangel form. Skær nu ca. 1,5-2 cm brede strimler af dejen, og stræk lidt i dejen så du får en lang strimmel. Hold fast i den ene ende, og brug din håndflade til at sno dejen så den får et spiral-mønster. Sno den lange strimmel rundt om dine fingre 2-3 gange, og fold den ind under sig selv for at lukke den. Læg snurrene på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 1,5-2 timer. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker, og bag i ovnen v. 200 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, til de ser brune og færdigbagte ud.
Sukkersirup
Mens de bager, laves sukkersiruppen. Det er ikke nødvendigt, men de giver et super flot shine til dine snurrer, og øger holdbarheden, hvis du pensler dem LIGE når du kommer ud af ovnen!
Varm sukker og vand op i en lille gryde, til al sukkeret er opløst. Pensl snurrene med den afkølede sukkersirup, lige når de kommer ud af ovnen.
De færdigbagte snurrer kan sagtens fryses og tøs op i mikroovn, eller et par timer før de skal spises.
Du kan også fryse de ubagte snurrer, lige så snart du har “snurret” dem. Så skal de bare tø op, og stå fremme på køkkenbordet et par timer, før de bages.
Jeg skaber fortryllende
Events og kurser
Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.
21 comments
Hey Jon,
Har du en idé til, hvad man kan erstatte marcipanen med? 🙂
Hej Jon,
Tak for opskriften! Er idéen med en at først autolyse melet og vandet netop at der ikke skal gær i først? Så melet kan blive hydreret? Jeg synes at 12 timers koldhævet virker som længe ved den første hævning.
Og til kardemommesnurrer, bruger du ca samme mænge kardemomme som kanel?
Kh Lise
Hej Jon
Først tak for en fantastisk opskrift… De smager sååå godt!
Jeg skal have gang i en stor portion, til en fødselsdags brunch.
Vil man kunne skære ned på gær mængden, og lave snurrerne helt færdige, og opbevare dem på køl til næste morgen?
Så de den morgen de skal bruges, kun skal ud fra køl, hæve lidt ekstra og så bages?
Med en hævning på 2-3 timer, og en efter hævning på 1½-2 timer, skal sådan en morgen med ny bagte kanelsnurrer starte meeeeget tidligt 😉
Sanne 🙂
Hej igen
Det gir’ mening! Og det er også afprøvet 😉 Super resultat, med en tur i fryseren! Så tak for info 🙂
Hej Jon.
Jeg har netop lavet fordejen og har brugt sigtet stenkværnet hvedemel, tænker her bagefter at det måske ikke var så godt da melen er lidt mere grov. Tænker du det går an?
Kh Stine
Hej Jon
Tak for endnu en møg lækker opskrift
Hvordan vil du opbevare dem, når de er bagt?
Kh Charlotte
Hej Jon, tusind tak for en mega lækker opskrift! Kanelsnurrerne smager fantastiske! Hvordan undgår du at remoncen render ud på bagepapiret under bagningen og gør at de er “smattede” på undersiden? Er lidt i tvivl om de får nok på undersiden..
Hilsen Ida
Selv tak! Jamen hvis du har fulgt opskriften, så burde den løse sig selv! Lidt mel i remoncen redder det nemlig 🙂
Hej Jon,
Jeg lavede fordej i aftes, men her til morgen er den hævet op og ligner en fast dej. Altså, ikke grødlignende dej. Så spørgsmålet er, når min dej er hævet op, som en “alm bolledej” kan den så godt fungere her, når jeg skal have de resterende ingredienser i?
Sagtens 🙂 Du blander bare amok og fortsætter som beskrevet. Det skal nok blive godt 🙂
Jeg skal til at give mig i kast med denne. Kan det passe, at der skal bruges 600 gram mel til fordejen. Hvor der dagen efter skal bruges yderligere 600’ish gram til dejen?
Korrekt 🙂
Hej Jon. Tusind tak for opskriften. Jeg sidder i kørestol, og har svært ved, at rulle så stor en dej ud. Kan jeg dele dejen op op i afvejede boller, rulle hver enkelt ud til et rektangel, smøre remonce på hele fladen, rulle sammen som en roulade, skære dem i to pølser, som snoes om hinanden, og så sno dem i hånden? Er der en faldgrube i dét? Mht marcipanen,- bli’r de så ikke voldsomt søde? Hvis man SKULLE undlade dét, hvilken ingrediens vil jeg så skulle tilsætte mere af? Eller er det bare et No-Go? Dét respekterer jeg selvfølgeligt!
Mange venlige hilsner
Jeanett Krohn Rasmusse🌱
Hej Jon. Tusind tak for din opskrift. Jeg sidder I kørestol, og har svært ved, at rulle så stor en dej ud. Jeg vil høre, om du tror, jeg kan lave en afvejning af boller, rulle hver enkelt ud i en rektangel, smøre remonce på, rulle dem, som en roulade. skære rullen i midten, sno de to “ben” og så snurre dem færdige i hånden. Er der nogen faldgruber, ved dén metode, tror du?
Mht marcipan, bli’r de så ikke voldsomt søde? Og HVIS Jeg nu SKULLE lave dejen uden, hvilken ingrediens kan jeg så skalerer op med, så det ikke går ud over dejen? Hvis det er et No-Go, så respekterer jeg det selvfølgelig!
Mange venlige hilsne👋
Jeanett Krohn Rasmussen🌿
Hey Jeanett!
Ooookay. Det kan jeg godt se! Jeg tænker din foreslåede metode SAGTENS kan anvendes – så whatever works for you! Det tænker jeg da bare du skal prøve. Du har lige opfundet en ny teknik 😀
Ps du kan godt bare undlade marcipanen. Det er helt okay – det skal ikke erstattes med noget 🙂
Hej, er det vanilje-pulver eller vanilje-sukker der skal bruges…den ene er nævnt i opskrift og den anden i fremgangsmåde 😊
Mvh Marianne