Othello lagkage

4-5 timer
8-12 personer

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Lagkagebunde

2 tsk vaniljesukker

6 æggeblommer (120g)

125g sukker

120g hvedemel

1 lille tsk bagepulver

lidt salt

6 hele æggehvide (240g) + 2 spsk sukker

 

Vaniljecreme

5 dl sødmælk

4 dl fløde

100g sukker

1 hel vaniljestang, kornene herfra

1 tsk vaniljesukker

60g maizena

100g æggeblommer

+ 1,5 dl fløde til letpisket flødeskum

 

Makroner

100g marcipan

100g sukker

40g æggehvider

 

Chokoladeganache

(OBS: Laves først til allersidst, når kagen er samlet)

75 ml fløde

100g mørk chokolade

15g smør, stuetempereret

 

Pynt:

Ca. 350-400g marcipan til marcipanbånd

lidt flormelis til at rulle marcipan ud i

2 dl flødeskum

Friske hindbær

Frisk citronmelisse, skovsyre og/eller stedmoderblomster

Fun facts

Klassisk Othello-lagkage med hjemmelavede vaniljebunde, vaniljecreme, marcipan-makroner, marcipanbånd og toppet med en chokolade ganache.

Lagkagen passer til én lagkage på 18-22 cm i diameter.

Det ville være en god idé at bruge en metalring beklædt med kageplast på indersiden, til at samle kagen i. Du kan selvfølgelig også godt bruge en springform eller en hvilken som helst anden form.

 

Sådan gør du

Start med at lave din vaniljecreme. Skrab kornene fra vaniljestangen og hæld det op i en gryde sammen med mælken og vaniljestang. Lad det varme op til lige under kogepunktet. Pisk æggeblommer og fløde sammen og tilsæt maizena og sukker og pisk til det er fri for klumper. Det tager 1 minut. Når mælken koger, hældes den forsigtigt op til æggeblommerne, mens der piskes. Hæld nu blandingen tilbage i gryden, og lad cremen koge godt op mens du pisker jævnligt, så den ikke brænder i bunden. Lad den koge i minimum 2 minutter. Hæld cremen op i en ny skål – dæk overfladen med husholdningsfilm, og sæt på frys eller køl til den er helt afkølet. Det tager 1-2 timer. Pisk den kolde vaniljecreme godt igennem, og vend din flødeskum i cremen. Hæld på en sprøjtepose, og sæt på køl til den skal bruges til at samle kagen.

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Pisk æggehviderne stive, og tilsæt 2 spsk sukker gradvist, mens du fortsat pisker i 4-5 minutter, til du har en blank og fast marengs. Pisk æggeblommerne sammen med 125g sukker og vaniljesukker i 6-7 minutter, til du har en tyktflydende og luftig æggesnaps. Sigt hvedemel, salt og bagepulver heri, og vend det forsigtigt sammen. Fold nu forsigtigt din marengs i dejen af 2-3 omgange. Kom den færdige kagedej på en bageplade m. bagepapir, og bag i ca. 8-10 minutter, eller til overfladen er flot lysebrun. Drys et stykke bagepapir med lidt sukker, og fold lagkage bunden udover, så den vender med forsiden nedad mod sukkeret. Du kan nu trække bagepapiret af bagsiden af lagkagebunden, mens den stadig er lun. Lad kagen afkøle helt, og udstik 3 små lagkagebunde pr person. Du burde kunne udstikke 2 hele og 2 halve.

Rør/ælt marcipan og sukker sammen. Tilsæt æggehviderne lidt af gangen, og bland godt sammen. Læg i en sprøjtepose, og fordel små runde makroner ud på en bageplade m. bagepapir. Sørg for de bliver lige store, så du er sikker på at bagetiden er den samme. De behøver ikke blive “pæne” – de skal alligevel knuses og fordeles i kagen. Bag v. 190 grader til de er lysebrune og bagte, ca. 10-12 minutter. Afkøl helt.

Når bundene er bagt og afkølede, cremen er afkølet og klar og du har bagt dine makroner, kan du nu samle kagen.

Beklæd din bagering/bageform med kageplast på indersiden, og læg en hel lagkagebund nederst. Knus/smuldr halvdelen af makronerne ovenpå lagkagebunden, og fordel halvdelen af vaniljecremen ovenpå. Top med de to halvlagkagebunde, som det miderste lag. Fordel nu resten af makronerne og vaniljecremen ovenpå, og top kagen med den 3. og sidste lagkagebund. Sæt kagen på køl, og lav nu din ganache imens.

Opvarm fløden til kogepunktet. Hæld den over chokoladen og lad stå i 2 minutter. Stavblend ganachen til den er blank og glat og tilsæt det stuetemperede smør. Blend igen og hæld den direkte over din lagkage og glat det en smule ud, for at få en blank og glat overflade på din lagkage. Obs. du behøver ikke bruge det hele – du bestemmer selv hvor tyndt/tykt chokoladelåget skal være.

Lad kagen sætte sig på køl/frys. 1-2 timer på frys eller 2-3 timer på køl er rigeligt.

Lav nu dit marcipanbånd. Tril en lang pølse af din marcipan, som passer i omkredsen på din lagkagering. Brug en smule flormelis, så den ikke klistrer fast på bordet og mas pølsen flad, så den bliver lige så “bred” som højden på din lagkage. Sørg for at vende og dreje det ofte, og brug flormelis, så det ikke klistrer fast. Det kræver lidt øvelse – hvis du synes det er svært, må du komme med på et kagekursus hos mig 😉

Befri kagen fra kageringen og kageplast, fold marcipanbåndet rundt om kagen og pynt med flødeskum, hindbær og blomster!

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.