Pizzadej m. BIGA

24-48 timer
3-4 stk pizza deje

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Til ca. 3-4 pizzadeje

600g god italiensk pizzamel (tipo 00 – jeg bruger oftest rød caputo)

415g kold vand

ca. 2g frisk gær (På størrelse med en ært) Kan erstattes med 80g aktiv surdej eller ca. 1/2 tsk tørgær

14g salt

2 spsk god olivenolie

 

 

Fun facts

BIGA er en klassisk italiensk teknik, hvor man laver en slags fordej, hvor dejen får lov til at fermentere fremme ved stuetemperatur, som skulle give luftigere skorper, sejere tekstur til dejen og mere kompleksitet til smagen.

Dejen forberedes på dag 1, og laves færdig og kan bages på dag 2. Man kan altid også langtidskoldhæve sin pizzadej – dette vil kun udvikle smagen yderligere. Se forslag nede i opskriften.

 

Sådan gør du

Dag 1

Start med at opløse gæren i 300g vand. Gem de resterende 115g vand til dag 2. Tilsæt al melet til de 300g vand. Bland det hele sammen med fingrene, uden at ælte dejen mere end højst nøvendigt. Du skal ende op med en tør masse, som gerne skal bestå af en masse små dej klumper. Lad det stå fremme v. stuetemperatur i en lufttæt beholder, eller i en skål med plasticfilm henover, i 20-24 timer (til det dufter syrligt og gæret).

Dag 2

Bland BIGA fordejen i din røremaskine med de resterende 115g vand  – men sørg for at vandet tilføres lidt af gangen. Gerne af 2-3 omgange, da dejen har lidt svært ved at “sluge” al vandet på én gang. Ælt dejen v mellem hastighed i ca. 15 minutter.

Tilsæt salt og 2 spsk olivenolie efter 10 minutter – (Evt. en lille smule mere gær (samme mængde som på dag1)  hvis du vil lade den koldhæve for smagens skyld i 1-2 døgn yderligere)

Fold dejen ud på bordet og lad den hvile i 15-20 minutter. Stræk og fold i den et par gange og fold den, til du får en flot, blank og kuglerund dej.

Brug en mikrosmule olie på hænderne, og lav nogle runde kugler a 250-300g dej og lad dem lad dem hæve fremme v. stuetemperatur i en lufttæt beholder i ca. 3-4 timer eller lad dem hæve natten over i køleren for mere smag. I så fald skal de tages ud 3-5 timer før brug.

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer til “Pizzadej m. BIGA”

  1. Synes min pizzadej blev meget fugtig og klister og jeg kunne næste ikke lave en bund ,har du en ide om hvad jeg har gjort forkert

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.