Semlor – svenske fastelavnsboller

3 timer
Ca. 18-20 boller

Sværhedsgrad

Facebook
Twitter
Email
Print

Du skal bruge

Bolledej:

  • 3 dl let- eller sødmælk
  • 40g gær
  • 750-800g hvedemel
  • 2 hele æg
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 200g smør, stuetempereret
  • 140g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 t sk salt

Mandel-fyld:

  • 200g marcipan
  • 200g mandelmel
  • 150g finthakkede mandler (eller 150g ekstra mandelmel)
  • 100g flormelis
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • ca. 2-2,5 dl let- eller sødmælk
  • Indmaden af de færdigbagte boller

Nødde-praliné:

  • 50g mandler
  • 50g hasselnødder
  • 125g flormelis

Flødeskum

  • 3-4 dl fløde

Fun facts

Opskriften er på 18-20 fastelavns boller i alt. Du kan sagtens fryse bollerne ned, de smager også super super godt som de er, eller blot lave halv portion 🙂

Sådan gør du

Bolledejen

Opvarm mælken ved svag varme, til den er ca. 30 grader og føles lillefingervarm.

Brug en stor røreskål, og opløs gæren i mælken heri, og hæld ca. halvdelen af melet (måske en smule mere) i dejen, og ælt det sammen til en fast og glat dej. Tager ca. 2-3 minutter.

Hæld de resterende ingredienser i dejen, og ælt den godt igennem i minimum 10 minutter. Dejen skal være glat og virke elastisk. Brug evt. en røremaskine.

Del dejen i ca. ca. 14-16 lige store boller, ca. 75g stk og form dem helt runde. Brug dine håndflader, og tryk dejen grundigt ned mod bordpladen, mens du laver cirkulære bevægelser med hånden. Forestil dig at du skal gøre dej-klumpen rund, ligesom du har en helt rund hoppebold under håndfladen, og lad din hånd forme sig som en rund kugle, mens du gradvist trykker mindre og mindre ned mod bordpladen.

Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve overdækket til næsten dobbelt størrelse i ca. 1,5-2 timer.

Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn, pensl bollerne med æg, og bag midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er blevet gyldenbrune. Afkøl på en rist.

Mandelfyld

Bland marcipan, mandelmel, flormelis, vaniljesukker, salt, kardemomme og de finthakkede mandler i en stor skål, og ælt det hele godt sammen. Mandel-massen kan nu opbevares på køl i en lufttæt beholder i 2-3 uger.

Når mandelfyldet skal bruges til servering, hældes der en lille smule mælk samt det inderste af bollerne, som er udhulet, ned i mandelfyldet og æltes godt sammen, så det har en fast men tyktflydende konsistens.

Nøddepraliné

Hæld nødder og flormelis op i en gryde v. middel-høj varme.

Lad sukkeret smelte mens du rører konstant i gryden, så det ikke brænder på. Sukkeret skal lige akkurat smelte.

Når sukkeret er smeltet og det ligner brændte mandler, hældes massen ud på en stykke bagepapir, og lad det afkøle helt.

Hæld massen op i en food-processer, og blend massen indtil det bliver helt tyktflydende og bliver til en “nødde-pasta” aka. nødde-praliné! Det tager ca. 10 minutter, og du skal måske bruge en dejskraber til at skrabe det ned fra siderne et par gange undervejs. Men vær tålmodig, det skal nok lykkes!

Hæld på en sprøjtepose – kan opbevares i flere uger på køl.

Samling af kagerne

Skær toppen af bollerne, så du får en “hat”. Rund, firkant eller trekantet, du bestemmer selv!

Udhul det inderste af bollen, og bland det i mandelfyldet (se opskrift “mandelfyld”).

Brug en sprøjtepose, og fordel mandelfyldet ind i bollen, så du har et “hul” midten, hvor du kan fylde med nøddepraliné.

Brug en sprøjtepose, og fordel din nøddepraliné i midten af bollen.

Pisk fløden og sprøjt et flot mønster ovenpå bollen, læg låget ovenpå og drys fint med sigtet flormelis og servér!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.