Semlor – svenske fastelavnsboller

3 timer
Ca. 12-14 stk

Sværhedsgrad

3

Fun facts

Opskriften er på 12-14 fastelavns boller i alt. Du kan sagtens fryse bollerne ned, de smager også super super godt som de er, eller blot lave halv portion 🙂

Du skal bruge

Bolledej:

  • 3 dl let- eller sødmælk
  • 40g gær
  • 750-800g hvedemel
  • 2 hele æg
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • 200g smør, stuetempereret
  • 140g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 t sk salt

Mandel-fyld:

  • 200g marcipan
  • 200g mandelmel
  • 150g finthakkede mandler (eller 150g ekstra mandelmel)
  • 100g flormelis
  • 1 lille tsk salt
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 2 tsk stødt kardemomme
  • ca. 2-2,5 dl let- eller sødmælk
  • Indmaden af de færdigbagte boller

Nødde-praliné:

  • 50g mandler
  • 50g hasselnødder
  • 125g flormelis

Flødeskum

  • 3-4 dl fløde

Sådan gør du

Bolledejen

Brug en stor røreskål og opløs gæren i mælken heri, og hæld ca. halvdelen af melet (måske en smule mere) i dejen, og ælt det sammen til en fast og glat dej. Tager ca. 2-3 minutter.

Hæld de resterende ingredienser i dejen og ælt den godt igennem i minimum 10 minutter. Dejen skal være glat og virke elastisk. Brug evt. en røremaskine. Lad den hvile tildækket i ca. 20 minutter.

Del dejen i ca. ca. 14-16 lige store boller, ca. 75g stk og form dem helt runde. Brug dine håndflader, og tryk dejen grundigt ned mod bordpladen, mens du laver cirkulære bevægelser med hånden. Forestil dig at du skal gøre dej-klumpen rund, ligesom du har en helt rund hoppebold under håndfladen, og lad din hånd forme sig som en rund kugle, mens du gradvist trykker mindre og mindre ned mod bordpladen.

Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve overdækket til næsten dobbelt størrelse i ca. 1,5-2 timer.

Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn, pensl bollerne med æg, og bag midt i ovnen i ca. 10 minutter til de er blevet gyldenbrune. Afkøl på en rist.

Mandelfyld

Bland marcipan, mandelmel, flormelis, vaniljesukker, salt, kardemomme og de finthakkede mandler i en stor skål, og ælt det hele godt sammen. Mandel-massen kan nu opbevares på køl i en lufttæt beholder i 2-3 uger.

Når mandelfyldet skal bruges til servering, hældes der en lille smule mælk samt det inderste af bollerne, som er udhulet, ned i mandelfyldet og æltes godt sammen, så det har en fast men tyktflydende konsistens.

Nøddepraliné

Hæld nødder og flormelis op i en gryde v. middel-høj varme.

Lad sukkeret smelte mens du rører konstant i gryden, så det ikke brænder på. Sukkeret skal lige akkurat smelte.

Når sukkeret er smeltet og det ligner brændte mandler, hældes massen ud på en stykke bagepapir, og lad det afkøle helt.

Hæld massen op i en food-processer, og blend massen indtil det bliver helt tyktflydende og bliver til en “nødde-pasta” aka. nødde-praliné! Det tager ca. 10 minutter, og du skal måske bruge en dejskraber til at skrabe det ned fra siderne et par gange undervejs. Men vær tålmodig, det skal nok lykkes!

Hæld på en sprøjtepose – kan opbevares i flere uger på køl.

Samling af kagerne

Skær toppen af bollerne, så du får en “hat”. Rund, firkant eller trekantet, du bestemmer selv!

Udhul det inderste af bollen, og bland det i mandelfyldet (se opskrift “mandelfyld”).

Brug en sprøjtepose, og fordel mandelfyldet ind i bollen, så du har et “hul” midten, hvor du kan fylde med nøddepraliné.

Brug en sprøjtepose, og fordel din nøddepraliné i midten af bollen.

Pisk fløden og sprøjt et flot mønster ovenpå bollen, læg låget ovenpå og drys fint med sigtet flormelis og servér!

Måske du også vil kunne lide ...

Jeg skaber fortryllende

Events og kurser

Kom med på ét af mine kagekurser, hvor jeg garanterer smil, højt humør og masser af udfordringer og lækkerier!
Eller vil du hellere lære at lave dit helt eget surdejsbrød? Ægte italiensk pizza? Eller noget helt tredje? Så kan vi også sagtens finde ud af det.

6 comments

  1. Hej Jon
    Tror du, at denne dej kan koldhæve? Vil gerne lave den til fødselsdagsbrunch.
    Kh

    1. Sagtens 🙂 bare halver gærmængden så 🙂

  2. Charlotte-Amalie Kunø

    Kan de fryses ned når de er samlet (uden flødeskum)
    😊

    1. Ja da! Sagtens 🙂 Du kan alternwtivt også bare fryse bollerne når de er bagt, og så samle dem osv når de skal spises. Det plejer jeg at gøre!

  3. Hej Jon
    Jeg er i tvivl om hvor mange boller opskriften giver – her står 18-20, men på insta skriver du 12-14?
    Det ser ud som om mængderne er de samme.

    1. Det passer med ca. 14 stk 🙂 Men igen det afhænger af hvor store du laver dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilmeld nyhedsbrev

... og få 10% rabat på din næste ordre* 🍕

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv en del af mit italienske univers!
Få eksklusive opdateringer om de nyeste opskrifter, tilbud på vores lækre produkter og vær blandt de første til at modtage information om mine nylancerede pizzakurser.
Tak for at være en del af Jons Madklub-familien!

Ved at tilmelde dig accepterer du at modtage nyhedsbreve fra Jon’s Madklub. Herunder info omkring nye kursusdatoer, nye produkter og andet lækkert pizzaindhold. Vi respekterer dit privatliv og sender kun relevant indhold.
* Rabatten er gyldig på udvalgte produkter (omfatter ikke pizzaovn, kurser, gavekort og pizzakit